18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Novčana potpora i paket dobrodošlice u knjižnici za roditelje 47 beba

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Dobrobit djece i mladih obitelji prioritet je u radu gradske uprave, a to je pokazala još jednom novčanom potporom roditeljima novorođenih beba, drugom u ovoj godini. Uz naknadu, najmlađe Vinkovčane i Vinkovčanke danas je dočekao i paket dobrodošlice Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

„Što su nam djeca starija, njihove potrebe iziskuju sve više sredstava, tako da je svaka pomoć itekako dobro došla. Ovo nam je druga ostvarena potpora, imam djecu staru mjesec dana te godinu i devet mjeseci pa ću ju iskoristiti za pelene, hranu i odjeću”, priča nam Barbara Svetić iz Vinkovaca, netom nakon što je preuzela zasluženu naknadu.

Kako kaže Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti, podijeljeni iznosi su 300, 400 i 500 eura, ovisno o tome je li riječ o prvoj bebi u obitelji, drugoj ili trećoj i svakoj sljedećoj.

„Naknade za novorođene bebe su povećane u odnosu na prošlogodišnjih tadašnjih dvije tisuće kuna. Danas imamo 47 novorođenih beba, ovo nam je druga podjela u ovoj godini u kojoj smo do sada podijelili nešto manje od 40 tisuća eura”, pojasnila je Vinković.

Uz prijeko potreban novac, već petu godinu zaredom mališani su dobili i paket Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a dio je to projekta „Bebe u knjižnici”. On sadrži prvu slikovnicu, besplatnu člansku iskaznicu za prvu godinu djetetova života te letak o važnosti čitanja.

„Upravo je letak najvažniji jer roditeljima pokazuje koliko je važno čitati djetetu. Samo 15 minuta čitanja naglas djetetu djeluje na cjelokupan njegov razvoj, kada roditelji osvijeste da djetetu treba čitati i kada dijete knjižnicu počne upoznavati od samog rođenja, ono postaje njegov stalni korisnik i kasnije ju koristi sam”, istaknula je Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.


Svake godine, dodaje, podijele oko 300 paketa, a veseli i činjenica da je sve više beba u knjižnici.

„U ovo doba poskupljenja svaka potpora dobro dođe, drago nam je što je Grad to prepoznao i sretni smo što smo došli ovdje, vidjeli ostale bebe i njegove vršnjake s kojima će se možda kasnije družiti u vrtiću i školi. Sad najviše izdvajamo za hranu i pelene, to najviše trošimo”, rekao nam je Mario Perković, otac dvomjesečnog sina.

Ovakvi trenuci veliko su zadovoljstvo u našemu poslu jer vinkovačka obitelj okosnica je našeg razmišljanja i rada kroz sve ove godine, a djeca su definitivno dio te priče, kaže zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

„Pred nama je period velikih projekata i ulaganja, osobito kada je riječ o školskim i predškolskim objektima. Gradit ćemo nove škole i vrtiće, a postojeće objekte ćemo proširiti i adaptirati. Nastava u jednoj smjeni i mjesto za svako dijete u vrtiću su ciljevi kojima težimo i koje ćemo uskoro ostvariti. Kroz kvalitetnije uvjete bit će i više naše djece, sve što radimo radimo za njih jer su oni naša budućnost, sve ostavljamo njima u nasljeđe”, poručuje Romić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno