12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Nove uredbe o koeficijentima, najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada

Više od autora

- vl promo-

Vlada Republike Hrvatske danas je na sjednici usvojila osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama. Nove, uvećane plaće, bit će isplaćene u travnju za mjesec ožujak, prenosi N1.

Glavna cilj novih reformi je da zaposleni u tim službama dobiju jednaku plaću za jednak rad, neovisno o tome u kojem resoru ili službi radi.

Obuhvaćeno je oko 244.000 zaposlenika kojima će se koeficijent znatno povećati, a samim time i plaće. Premijer Andrej Plenković naglasio je da je logika bila da oni koji imaju manje plaće imaju veći rast, ali plaće rastu svima.Primjerice, u državnoj službi će zaposlenima sa srednjom stručnom spremom prosječna plaća za ožujak ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, narasti za 47 posto, odnosno s tadašnjih 791 euro na 1.161 neto, a najmanja s 553 na 795 eura neto. Kod više stručne spreme rast prosječne plaće je od 48 posto, a kod visoke stručne spreme rast iznosi 28 posto, prenosi N1.

U javnim službama plaća će rasti u prosjeku za oko 13,5 posto te će primjerice, za učitelje ona biti za 490 eura bruto viša, učitelju mentoru povećanje će biti 474 eura bruto, a višem asistentu 574 eura bruto.

S obzirom na brojne prosvjede tempirane pred izbore, jer tada je pregovaračka pozicija sindikata povoljnija, Vlada je novim uredbama pozitivno odgovorila osiguravajući si socijalni mir.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno