16 C
Vinkovci
Subota, 3. lipnja 2023.

Novi Knjiški Krnjaš predstavio život i znanstveni doprinos Stjepana Schulzera Müggenburškog

Više od autora

- vl promo-

Danas je u rodnoj kući Ivana Kozarca obilježen 8. po redu Knjiški Krnjaš. Prisutnima je tijekom znanstveno-stručnog skupa predstavljen rad Stjepana Schulzera Müggenburškog, poznatog vinkovačkog mikologa, austro-ugarskog časnika te istraživača lokalne povijesti.

Ovo je osmi po redu Knjiški Krnjaš što znači da smo do sada od 2015. godine obradili već sedam znamenitih osoba koje su rođene na Krnjašu, odnosno u današnjoj Ulici Josipa Kozarca ili su pak ovdje živjeli”, izjavila je Anica Bilić iz Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije i umjetnosti i autorica projekta u okviru manifestacije Knjiški Krnjaš.

Pozdravljam naše organizatore, odnosno Centar za znanstveni rad u Vinkovcima i pohvaljujem ih što često organiziraju ovakve znanstveno-stručne skupove u našem gradu. Također, pozdravljam naše drage goste koji su došli na ovaj skup vezan za Stjepana Schulzera Muggenburškog, našeg mikologa”, izjavila je Jasna Garvanović, zamjenica pročelnice za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.


O poznatom mikologu u javnosti se vrlo malo priča, a njegov doprinos je bio od velike važnosti. Iza sebe je za znanost ostavio čak 400 novih publiciranih vrsta gljiva, ali opisao je i 22 nova roda. Rezultate svojih istraživanja objavio je u preko 100 znanstvenih radova, a ona su pohranjena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Taj rad sadrži čak 1446 opisa i nešto manje crteža nalaza gljiva pod nazivom Gljive u Slavoniji (Pilzen in Slawonien), nažalost podaci su nedostupni javnosti i znanosti.

Naime, on je bio prvi hrvatski mikolog, iza sebe je ostavio vrlo veliki rad, dosta dugo je bio aktivan. Za gljive se počeo zanimati 30-ih godina 19. stoljeća, a puno intenzivnije je to radio nakon umirovljenja ovdje u Vinkovcima. Značajan je zato što je mikologiji pristupio jako ozbiljno, radio je na profesionalnoj razini svoj posao, kao i drugi europski mikolozi toga vremena”, zaključila je Ivana Kušan, znanstvena suradnica na Institutu Ruđera Boškovića u Zagrebu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno