10 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Novi petak, novi broj Vinkovačkog lista

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Lokalno, provjereno, zanimljivo, naše i tako od davne 1952. godine. Sutra smo rano ujutro na kioscima s najnovijim brojem Vinkovačkog lista. Evo što izdvajamo!

101. DAN NASTAVE, 121 DAN DO MATURE

Sitno broje naši ovogodišnji maturanti do ispita zrelosti. Razina stresa sve je veća, piše se probna matura, veliki teret je na mladim plećima, ali i na roditeljima koji se brinu skupa s njima, a istovremeno pružaju podršku. Kako bi lakše svladali gradivo četverogodišnjeg školovanja, Grad Vinkovci svojim maturantima osigurava besplatne pripreme iz obveznih predmeta. Bili smo u Gimnaziji koja ih okuplja u večernjim satima, čuli očekivanja i razgovarali s angažiranim profesoricama iz vinkovačkih srednjih škola. Držimo palčeve!

KAD U VOJSKU POĐEŠ…

Je li sigurnosna situacija u svijetu ponovno otvorila temu služenja obveznog vojnog roka u Hrvatskoj koji je zamrznut 2008., pitali smo mlađe i starije Vinkovčane. Potonji su podijeljenog mišljenja, ali imaju prijedloge dok srednjoškolci s kojima smo razgovarali, usprkos prizivu savjesti, poneseni domoljubljem, sutra bi pristali otići u vojsku jer odrastali su i odgojeni sa spoznajom da se ovdje Hrvatska branila i obranila. Što o tome misle njihovi roditelji?

CVJETA BIZNIS POD OKRILJEM NOĆI

Balkanska ruta ponovno je aktivna, ali su roba ljudi, migranti koji žele novi početak u Zapadnoj Europi. Cijene “usluge” kreću se od 1500 do 4500 eura po osobi, za djecu u pola cijene. Naša policijska uprava je budna. U 2023. čak 2067 nezakonitih pokušaja ulaska u Hrvatsku. Imamo priču!

POZIV KOJEM SE DIVIMO

Iako se svijet razvija munjevitom brzinom, a sve nam je dostupno s prstom na tipkovnici, potreba za logopedima sve je veća. Vinkovačka bolnica ima ih svega tri u sustavu za potrebe grada i okolice, a posvećeni su osim djeci i odraslim pacijentima u rehabilitaciji nakon moždanog udara, primjerice. Sutra se struka prvi puta okuplja u Vinkovcima, a kroz priču o izazovima poziva kojeg žive, vode nas logopedinje Lucija Šušak i Ivana Kadić.


SLIJE KAO STIL ŽIVOTA I POVRATAK U DJETINJSTVO

Tko nije skupljao sličice, ne zna što je strast i doživljaj trenutka otvaranja paketića. Od sredine prosinca, Hrvatsku trese prava sličicomanija. Ljubitelji domaćeg nogometa i lige došli su na svoje i nakon 17 godina čekanja dočekali novo izdanje HNL albuma i to onog s Panini potpisom. Kako je ovaj hit papirić iznenadio i distributere, otkrivamo u ovom broju Vinkovačkog lista.

MJESEC HRVATSKOG JEZIKA

…I ništa i nitko i nikada
Neće
I ne može
Zatvoriti usta naša
Da divanimo
Jezikom
Didaka naših,
Jezikom
Matera naših,
Jezikom
Hrvatskim
Milim
Svetim
Dragim
Jedinim
Našim.

…Pisao je s ljubavlju naš Vanja Raduš o hrvatskom jeziku u stihovima “Ova je zemlja Hrvatska”. Nadahnuti njegovom dubokom jednostavnošću najavljujemo Mjesec hrvatskog jezika u gradskoj knjižnici.

LIDER PRVA PREPREKA

Raspored nas baš i nije mazio, ali zato imamo srce koje kuca za Vinkovce. Orit će se vjerujemo pjesma navijača u subotu u osječkom Gradskom vrtu s početkom u 12:50 kada nebeskoplavi otvaraju proljetni dio prvenstva gostovanjem protiv lidera lige NK Zrinski Osječko 1664. Zato, pali motore i svi u Osijek!

BRONČANI STIV 

Naš šećer na kraju prava je sportska poslastica o mladom judašu kojem se naklonio cijeli klub nakon što je iz Italije donio europsku broncu. Imamo sjajnu djecu, a oni imaju redovno svoje mjesto na stranicama naših novina.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno