Sutra u 13 sati Europska komisija će otvoriti novi poziv za prijave za WiFi4EU. Na poziv se mogu prijaviti općine ili skupine općina iz EU-a, a trajat će do 5. travnja u 17 sati.

Program WiFi4EU, ukupne vrijednosti 120 milijuna eura, provodi se putem niza poziva za prijave, a obuhvaća svih 28 država članica EU-a te Norvešku i Island.

Općine će se moći prijaviti za jedan od 3.400 vaučera pojedinačne vrijednosti od 15.000 eura, a vaučere mogu iskoristiti za uspostavu besplatnih Wi-Fi mreža na javnim mjestima. Nakon registracije na posebnom portalu za WiFi4EU (https://wifi4eu.ec.europa.eu/) općine se za vaučer mogu prijaviti jednim klikom. Komisija općine odabire prema redoslijedu prijave, pri čemu vodi računa o ravnomjernoj zemljopisnoj zastupljenosti.

Prvi poziv za prijave za WiFi4EU održan je u studenome 2018. Prijavilo se više od 13.000 općina iz cijele Europe, a dodijeljeno je 2.800 vaučera. Tada se prijavilo i 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3,36 milijuna eura. Ovim sredstvima EU financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu. Korisnici su se obvezali na financiranje povezivosti i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima u trajanju od najmanje tri godine.