22 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Novi projekt: Na 12 hektara vinkovačkog Papuka niče sportsko-rekreacijski park

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Na 12 hektara uređene površine vinkovačkog brijega Papuk iduće će godine zaživjeti veliki rekreacijsko-sportski park s uređenim popratnim sadržajima, šetnicama i dodatno pošumljen.

„Želja nam je da ovo bude sportski centar, dnevni boravak svih Vinkovčana, jedno dvorište jer ovakvu zelenu površinu na udaljenosti zračne linije 500 metara od centra grada malo koji grad može se pohvaliti da ima. Uz Lenije, naš središnji park i još ovakav jedan prostor, sigurno će učiniti kvalitetu života ljepšom i ugodnijom. Učinit će svima onima mladima koji stižu, novim generacijama  djetinjstvo ugodnijim i ljepšim. Dati im još jedan dodatan prostor za bavljenje sportom je nešto što treba biti primarno ne samo našoj gradskoj upravi, nego svakoj jer bavljenje sportom nema alternativu, pogotovo u današnje vrijeme kada puno sjedimo, puno smo za računalima, puno smo u zatvorenom prostoru, onda biti ovdje na zraku je stvarno nešto prekrasno”, najavio je s najviše kote parka Papuk na kojoj će biti sjenica, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

„Ovdje gdje mi danas stojimo očekujemo sjenicu koja bi trebala biti za odmor, koristiti primjerice za proslavu rođendana, ali i neku gradsku manifestaciju, sjenicu iz koje imamo vizure grada na dlanu. Nekako smo očekivali da bi najviša kvota trebala biti rezervirana za sve one koji će željeti uživati u pogledu na naš prekrasan grad, a ovdje je i najviše svježeg zraka i može se uživati. Doljnje terase moći će se koristiti za bavljenje raznim sportskim aktivnostima”, najavljuje Bosančić.

Lokacija nekadašnje deponije konačno će, nakon što se zemlja slegla, biti privedena svrsi, a po završetku projektne dokumentacije u čiju se izradu kreće danas.

„To je bilo za očekivati jer cijeli prostor je nasipan, a znamo da je ovdje izvršena sanacija deponije. Još ćemo samo nadopuniti zelenila i ona bi trebala ostati prava oaza mira. Kontinuirano smo sadili i održavamo zelenu površinu, ali trebalo je proći vrijeme da se zemlja koja je donesena ovdje i nasuta, na određen način slegne te se više ne cijedi u toj velikoj mjeri jer ovdje nam je u suštini u tom prvom periodu najviše raslinja ostajalo bez vode tako da se jedan dio sadnica lijepo primio, a jedan dio ćemo morati nadopuniti. Vjerujem, kada budemo ovdje za desetak godina, bit će ovo jedna prekrasna park šuma oko nas s dovoljno hladovine”, dodao je.

 

Vrijednost projekta procjenjuje se na milijun eura od čega će 85% biti europska sredstva, dok ostatak sufinancira Grad koji je otvoren za prijedloge građana vezano uz željene sadržaje.

„Očekujemo i od naših sugrađana kad izađemo s idejnim projektom, da sudjeluju u tome jer isprojektirati, a da bude onako kako su to građani zaželjeli, najbolje je rješenje. Svakako, 2024. očekujem da ovdje prvu loptu donesemo i krenemo se baviti različitim sportovima. Nogometom, košarkom, tenisom, stolnim tenisom. Danas su ovdje već biciklisti, ali vjerujem da će biti i u to vrijeme danas ovdje šetači s kućnim ljubimcima, tako da će sigurno na ovom prekrasnom prostoru biti jedna sinergija svih onih koji se žele baviti sportom, ali i onih koji žele lijep i ugodan boravak na čistom zraku u širem središtu Vinkovaca”, pojašnjava plan gradske uprave koja s Razvojnom agencijom VIA kreće s pripremom.

“Do kraja godine vjerujem kako ćemo ga pripremiti za prijavu te da ćemo objaviti natječaj. Plan je financirati projekt kroz ITU mehanizam koji je dodijeljen Gradu Vinkovcima kao urbanom području. Ovo je jedan od onih projekata gdje će svi naši građani imati korist i osjetiti sami projekt, u smislu poboljšanja kvaliteta života i zdravlja. Hoćemo ih uključiti što je više moguće, ovdje je prilika da čujemo njihovo mišljenje, želje i potrebe, a sve što bude u skladu s dokumentacijom ćemo i uvažiti”, najavila je direktorica Danijela Slipčević.

Slijedi i dodatno pošumljavanje za više hladovine i zelenila s obzirom na to da se dosta posađenih stabala nije primilo. Prostor koji će biti za rekreaciju bit će osvjetljen, opremljen s komunalnom opremom, dok će jedan dio okrenut prema jugu, ostati i dalje čista zelena površina bez posebne komunalne infrastrukture, namjerno ostavljen netaknutom oazom mira bez zagađenosti svjetlošću i asfaltom, najavio je gradonačelnik.

Kako je planirano, a danas i potvrđeno, ideja za spomenik slavnoj 109. Vinkovačkoj brigadi i dalje stoji.

„Zamislili smo ga u donjem dijelu prema Gortanovoj ulici, a dalje ćemo vidjeti s udrugama, uvijek prepuštamo njima odluku. U konačnici taj dio će biti napravljen u skladu s komunalnim opremanjem cijelog prostora”, potvrdio je.

Iz Grada priželjkuju da ćemo novouređenim sportsko-rekreacijskim parkom šetati u proljeće 2024. godine, no to je samo prva faza.

I dalje planiramo još više ozeleniti naše Vinkovce, poručuju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno