Ugovore o proizvodnji češnjaka za sezonu 2018./2019. s predstavnicima 16 OPG-ova danas su u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru potpisali župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i upraviteljica poljoprivredne zadruge Češnjak Mara Čuljak.

Nakon potpisivanja ugovora obavljena je i primopredaja 1600 kg češnjaka za uzgoj i proizvodnju. Svaki OPG zadužio je 100 kg češnjaka, a istu količinu mora vratiti od narednog uroda za dodjelu drugim korisnicima. Riječ je o uspješnom modelu u proizvodnji češnjaka koji se u Hrvatskoj primjenjuje jedino u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja tako potiče poljoprivrednu proizvodnju i udruživanje poljoprivrednika.

“Spasiti poljoprivredu na ovim prostorima cilj je koji si je postavila Vukovarsko-srijemska županija”, istaknuo je župan Galić tijekom potpisivanja ugovora.

“Ovo je šesta generacija proizvođača. U početku ih se prijavljivalo između 50 i 60, a u posljednje dvije godine od 15 do 20. Svjesni smo migracija i činjenice da ostaju staračka domaćinstva”, istaknula je Mara Čuljak napomenuvši kako proizvođači koji su ostali u ovom programu dobro napreduju.

“Češnjak uspješno proizvode i lako trže, a na nama je značajno povećati broj proizvođača i broj površina. Želja nam je snažno organizirati male poljoprivredne proizvođače te postići dodatne radne sate i prihode”, istaknuo je županijski pročelnik za poljoproivredu Andrija Matić.

“Zahvaljući zadruzi Češnjak dobio sam sjeme i zadovoljan sam radom i zadrugom. Puno su nam pomogli, dobili smo sve instrukcije i mislim da je to jedini i pravi način kako bi trebale ostale udruge i zadruge raditi s poljoprivrednicima”, istaknuo je ovom prilikom jedan od proizvođača češnjaka, Rajko Lukić iz Borova.

U Vukovaru su danas potpisana i dva ugovora o dodjeli potpora za izradu tehničke dokumentacije za objekte malog kapaciteta za preradu mlijeka, a temeljem završenog Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije u 2018. godini. Ugovore su potpisala 3 OPG-a.