Page 15 - Vinkovački list 28. prosinca 2018.
P. 15
AK, 28.12.2018. 15

U 2018. godini timovi civilne zaštite srećom ipak nisu imali puno posla

Bez većih intervencija
Ova godina protekla je
bez izvanrednih događaja i
prirodnih nepogoda, izuzev
potrebe za pripravnost u
ožujku, a zbog visokog vodnog
vala rijeke Save, zaključak je to
Stožera civilne zaštite Vukovar-
sko-srijemske županije.

Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Posljednja ovogodišnja sjednica Ukoliko se Godišnjeg plana razvoja sustava
Stožera civilne zaštite naše ukaže potreba, civilne zaštite u 2019. godini s
županije, pod predsjedanjem svi članovi financijskim učincima za trogodiš-
načelnika Stožera Zdravka Kelića, stožera su nje razdoblje, te održavanje vježbi
održana je prošlog tjedna u Vinkov- obučeni i i smotriranja. “Vrlo je važno da svi
cima. U uvodnom dijelu sjednice visoko motivi- radimo na kvalitetnom održava-
raspravljalo se o radu i obavljenim rani, te zajedno nju i servisiranju specijalističke
aktivnostima u 2018. godini, te su s operativnim opreme, kao i na izradi i kandidi-
članovi Stožera podnijeli godišnja snagama na ranju projekata iz područja civilne
izvješća, svatko iz svog područja terenu spremni zaštite, osobito onih koji se odnose
djelovanja. “Zaključeno je kako je raditi na zaštiti na otpornost prostora i preven-
godina protekla relativno mirno građana i ciju”, ističe Kelić. U završnom
i bez većih problema i izvanred- njihove imovine dijelu sjednice, voditelj Odjela
nih događaja. Najkritičnije, ako to za preventivne i planske poslove
tako možemo i nazvati, bilo je u Područnog ureda za zaštitu i spa-
ožujku kada su službe bile u pri- šavanje Vukovar Tomislav Dujmić,
pravnosti zbog visokog vodnog nazočne je izvijestio o održanoj
vala rijeke Save. Zahvalio bih nacionalnoj Konferenciji dobre
ovom prilikom svima na radu, kao prakse, inovacije i razvoj sustava
i želju da i sljedeća godina prođe od poplava “DAREnet”.
bez izvanrednih događaja. Ukoliko
ih ipak bude, svi članovi stožera
su obučeni i visoko motivirani,
zajedno s operativnim snagama na
terenu, raditi na zaštiti građana i
njihove imovine”, naglasio je Kelić.
U nastavku sjednice predstavljen
je plan aktivnosti za 2019. godinu
iz kojeg treba izdvojiti izradu
Procjene rizika za Vukovarsko-sri-
jemsku županiju, Analize stanja
sustava civilne zaštite u županiji,

Članstvom u Udruzi kuhara i slastičara VSŽ stječu se nova (sa)znanja i iskustva te se otvaraju nove kuharske mogućnosti Poziv poduzetnicima

U pripremi nova autohtona jela Poticanje
Svjedoci smo kako je Gastro sa savjetima, pronalaze rješenja gastronomije. se mlađe kolege odvaže i učlane u inovativnosti
turizam postao jedna unosna za određene probleme, a prema “Upravo se to nedavno i udrugu te krenu stopama Marije
gospodarska grana na kojoj riječima Joze strukovne udruge i Ana Marije koje im trebaju biti Ministarstvo gospodarstva,
svi žele zaraditi. Gastronomija puno su pomogle, kako struci tako dogodilo. Naime u Luksemburgu uzor, a ujedno od njih dvije uče poduzetništva i obrta je 14.12. 2018.
je jedna priča, a turizam svoja i pojedincu te naravno i poslo- je održan Svjetski kulinarski kup i postignu velike ciljeve, jer su i godine objavilo poziv na dostavu
priča, ali što vrijeme više odmiče davcu. Ističe i sudjelovanje na EXPOGAST na kojem je sudjelova- one mlade. Veća im je korist da se projektnih prijedloga “Inovacije
jedna bez druge je nezamisliva, raznim stručnim natjecanjima, lo preko 3 tisuće kuhara iz cijelog kroz druženje educiraju i usavrša- novoosnovanih MSP-ova –II
jer su usko povezane tako da kako lokalnim i državnim tako i svijeta, a među njima i dvije članice vaju što će im u životu puno više faza”. Poziv je namijenjen mikro,
jedna drugu nadopunjuju, kako svjetskim, jer svako sudjelovanje naše udruge Marijana Bošnjak i pomoći nego sjedenje po kafićima malim i srednjim poduzetnicima.
sadržajem tako i ponudom. na bilo kojem natjecanju donosi Ana Marija Stanković, a koja je u ili slično.”, zaključio je Jozo Gale. Svrha ovoga poziva je poticanje
nova znanja kroz nove trendove individualnoj kategoriji osvojila novoosnovanih MSP-ova (mikro,
Željko Komljenović broncu. Ovo ističem iz razloga da malih i srednje velikih poduzeća)
zeljko.komljenovic@novosti.hr za uspješno lansiranje proizvoda
i usluga s potencijalom rasta i
Suvremeni gastro turizam se iz Udruga kuhara izvoza koji su novi na tržištu, s
dana u dan mora nadopunjavati jer održala je niz naglaskom na radikalne inovacije
se sve više rađa kvalitetnih turi- radno kulinar- i znatno poboljšanje u komercija-
stičkih destinacija koje gastrono- skih akcija na lizaciji proizvoda i usluga. Ovim
mija mora pratiti, a i postavlja se kojima je prezen- Pozivom će se poticati inovativ-
pitanje tko može to pratiti u suvre- tirala autohtona nost novoosnovanih MSP-ova za
menom svijetu? jela našeg kraja, a uvođenje inovacija koje rezulti-
kuhala su se jela raju proizvodom/uslugom koja je
“Opstaju samo one destinacije na vatri i žaru te novost na tržištu. Ukupan iznos
koje se prilagođavaju novim gastro hladna jela od bespovratnih sredstava iznosi
turističkim zahtjevima s raznovr- mesa crnih svinja 150.000.000,00 kuna. Najniži
snom ponudom i koje ulažu u svoj iznos bespovratnih sredstava koji
profit kako bi ga povećale. To znači se može dodijeliti pojedinom podu-
da ne ulažu samo u interijer nego zetniku iznosi 150.000,00 kuna po
i u osoblje”, istaknuo je Jozo Gale, pojedinom projektnom prijedlogu,
predsjednik Udruge kuhara i slas- a ukupna potpora po pojedinom
tičara naše županije koja je članica projektnom prijedlogu ne može
Hrvatskog kuharskog saveza, kao prijeći prag od 1.400.000,00 kuna.
i svjetske kuharske organizacije . Početak prijave na natječaj moguć
WACS. je od 15.2.2019. godine u 11 sati,
a krajnji rok je 29.6.2020. godine.
Gale naglašava kako je najbolje Intenzitet potpore predstavlja do
ulaganje u osoblje edukacija koja 85% prihvatljivih troškova koji će
se obavlja prije svega slanjem se financirati prihvatljivim prija-
djelatnika na stručne edukativ- viteljima sukladno Uputama za
ne seminare i radionice, sudjelo- prijavitelje. Bespovratna sredstva
vanje na raznim stručnim natje- dodjeljuju se putem OP Konku-
canjima, kao i učlanjenje dje- rentnost i kohezija 2014.-2020.
latnika u strukovne udruge iz Europskog fonda za regionalni
jer se u udrugama razmjenju- razvoj. J.H.
ju znanja i iskustva, pomaže se
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20