Page 12 - Vinkovački list - 23. kolovoza 2019.
P. 12
PETAK 23.8.2019.
Ajvar volimo jesti u raznim oblicima tako da ga poznajemo i kao jelo, prilog, umak, namaz, ali i kao sastojak za variva, grah ili umake
Autentičan
okus tradicije
za svako nepce
Ajvar se proizvodi u raznim zemljama, uključujući
Albaniju, Bosnu, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju
Neizostavan dio zimnice prepoznatljivu tamniju boju. rada. Vrijeme lako ode na pečenje Na vrh svake
svakako je ajvar koji se Okusi se razlikuju diljem svijeta. i kuhanje povrća, kojeg ima u napunjene
priprema na različite načine, Neki u ajvar dodaju patlidžane, velikim količinama. Za pripremu staklenke
od onog najjednostavnijeg neki češnjak, a neki sol, šećer i ajvara je ključno strpljenje jer ajvara stavite
koji uključuje samo papriku, ocat. Tu počinju i rasprave čiji je se mora dugo miješati i lagano malo ulja
sol, ulje i češnjak, do bogatijih ajvar jedinstveniji i bolji. Mnogi krčkati više sati. “Jako je bitno i zatvorite
okusa s raznim dodacima kao se otimaju za podrijetlo ajvara, dugo kuhati ajvar, jer jedino dobro poklopcem,
što su patlidžani, ljute paprike, ali nitko još nije uspio dokazati ukuhan ajvar se ne kvari. Dakle te pospremite
rajčice i začinsko bilje. prvenstvo. Postoji već dugi niz nije svrha dodati puno konzervan- u kutiju i
godina, a pretpostavlja se da je sa, već dugo kuhati. Posuda u kojoj prekrijte sa
Nikolina Živković turskog podrijetla. Na Balkan je se kuha ajvar treba biti što šira, stolnjakom i
nikolina.zivkovic@novosti.hr dospio tijekom turskih osvajanja. jer se u takvoj posudi brže skuha. dekom
U 100 grama ajvara se u prosjeku Celofan kojim se zatvaraju tegle,
Upravo zbog različito- nalazi oko 100 kalorija, ovisno o kao i poklopce možete premazati
sti sastojaka koji nisu izričito njegovim sastojcima. Postoji puno vaticom ili gazom natopljenom
određeni jer po vlastitom ukusu recepata za ajvar, a svaka regija alkoholom koji odlično sprječava
određujete ljutinu ili slatkoću se drži svoje tradicije kuhanja. kvarenje ajvara. Sol dodati tek
ajvara, određen namirnicu koja Nijedan recept nije pogrešan, a na kraju jer je tada količina
će se isticati, gustoću ajvara. ponajprije ovisi o osobnom ukusu. znatno manja, pa bi ajvar mogao
U prosjeku za kuhanje ajvara je biti preslan ako ga posolite na
“Mi žene uvijek razmjenju- potrebno oko osam sati aktivnog početku kuhanja”, dodaje Vesna
jemo recepte, ali svaka misli da koja napominje kako ima zalihe
je njezin ajvar najbolji”, kaže Za pripremu ajvara je još od prošle godine te ove godine
Vesna s vinkovačke tržnice, gdje ključno strpljenje jer pravi puno manju količinu. Ajvar
svakoga dana prodaje domaće se mora dugo miješati i se najčešće koristi kao namaz ili
paprike. Ajvar se priprema na lagano krčkati više sati dodatak pečenom mesu, kobasi-
jesen, a prethodno se paprike da bi bio savršen cama, jelima s roštilja, a njime
ispeku, ogule, ocijede i samelju, a se mogu obogatiti i drugi umaci,
u smjesu se na kraju dodaje sun- variva i slično.
cokretovo ulje. Sve mu to daje
Ajvar volimo jesti u raznim oblicima tako da ga poznajemo i kao jelo, prilog, umak, namaz, ali i kao sastojak za variva, grah ili umake
Autentičan
okus tradicije
za svako nepce
Ajvar se proizvodi u raznim zemljama, uključujući
Albaniju, Bosnu, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju
Neizostavan dio zimnice prepoznatljivu tamniju boju. rada. Vrijeme lako ode na pečenje Na vrh svake
svakako je ajvar koji se Okusi se razlikuju diljem svijeta. i kuhanje povrća, kojeg ima u napunjene
priprema na različite načine, Neki u ajvar dodaju patlidžane, velikim količinama. Za pripremu staklenke
od onog najjednostavnijeg neki češnjak, a neki sol, šećer i ajvara je ključno strpljenje jer ajvara stavite
koji uključuje samo papriku, ocat. Tu počinju i rasprave čiji je se mora dugo miješati i lagano malo ulja
sol, ulje i češnjak, do bogatijih ajvar jedinstveniji i bolji. Mnogi krčkati više sati. “Jako je bitno i zatvorite
okusa s raznim dodacima kao se otimaju za podrijetlo ajvara, dugo kuhati ajvar, jer jedino dobro poklopcem,
što su patlidžani, ljute paprike, ali nitko još nije uspio dokazati ukuhan ajvar se ne kvari. Dakle te pospremite
rajčice i začinsko bilje. prvenstvo. Postoji već dugi niz nije svrha dodati puno konzervan- u kutiju i
godina, a pretpostavlja se da je sa, već dugo kuhati. Posuda u kojoj prekrijte sa
Nikolina Živković turskog podrijetla. Na Balkan je se kuha ajvar treba biti što šira, stolnjakom i
nikolina.zivkovic@novosti.hr dospio tijekom turskih osvajanja. jer se u takvoj posudi brže skuha. dekom
U 100 grama ajvara se u prosjeku Celofan kojim se zatvaraju tegle,
Upravo zbog različito- nalazi oko 100 kalorija, ovisno o kao i poklopce možete premazati
sti sastojaka koji nisu izričito njegovim sastojcima. Postoji puno vaticom ili gazom natopljenom
određeni jer po vlastitom ukusu recepata za ajvar, a svaka regija alkoholom koji odlično sprječava
određujete ljutinu ili slatkoću se drži svoje tradicije kuhanja. kvarenje ajvara. Sol dodati tek
ajvara, određen namirnicu koja Nijedan recept nije pogrešan, a na kraju jer je tada količina
će se isticati, gustoću ajvara. ponajprije ovisi o osobnom ukusu. znatno manja, pa bi ajvar mogao
U prosjeku za kuhanje ajvara je biti preslan ako ga posolite na
“Mi žene uvijek razmjenju- potrebno oko osam sati aktivnog početku kuhanja”, dodaje Vesna
jemo recepte, ali svaka misli da koja napominje kako ima zalihe
je njezin ajvar najbolji”, kaže Za pripremu ajvara je još od prošle godine te ove godine
Vesna s vinkovačke tržnice, gdje ključno strpljenje jer pravi puno manju količinu. Ajvar
svakoga dana prodaje domaće se mora dugo miješati i se najčešće koristi kao namaz ili
paprike. Ajvar se priprema na lagano krčkati više sati dodatak pečenom mesu, kobasi-
jesen, a prethodno se paprike da bi bio savršen cama, jelima s roštilja, a njime
ispeku, ogule, ocijede i samelju, a se mogu obogatiti i drugi umaci,
u smjesu se na kraju dodaje sun- variva i slično.
cokretovo ulje. Sve mu to daje