1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

Novo arheološko otkriće u Vinkovcima: Od luksuznih predmeta i ostataka germanske kuće do rijetkog nalaza baterije peći

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Da su Vinkovčani i u starim Cibalama imali keramičarske obrte i vrsne obrtnike pokazuje najnovije istraživanje arheologa Gradskog muzeja Vinkovci. Prilikom izgradnje privatnog stambenog objekta u Nazorovoj ulici, na kućnim brojevima 4 i 6, došli su do još jednog senzacionalnog otkrića.

„Nadali smo se zanimljivim nalazima i to smo dobili”, dočekao nas je danas ravnatelj muzeja Hrvoje Vulić na i više nego arheolozima atraktivnoj lokaciji pokraj bivše zgrade Croatia osiguranja. On nam je tamo, zajedno sa svojim suradnicima, predstavio nalaze arheološkog istraživanja koja se na ovom mjestu provode još od listopada.

Ni više ni manje nego pravi luksuzni predmeti, germanska kuća s ogromnom količinom objekata i rijedak nalaz baterije peći kakvu su imali u Cibalama uspjeli su okupiti novinare u rekordnom roku.

„Radi se o zanimljivoj lokaciji, blizu ruba Cibala, ulica Jurja Dalmatinca bila je sjeverna granica Cibala, a iz prethodnih istraživanja znamo da se ovdje u blizini nalazio jedan ili više luksuznih objekata”, pojašnjava Vulić i dodaje kako će na mjestu pronalaska biti izgrađena privatna kuća pa lokalitet neće biti moguće sačuvati i prezentirati, ali nalazi će biti dokumentirani i dostupni kao materijal i fotografije u Gradskom muzeju Vinkovci.

A sada o rezultatima. U samom ćošku lokaliteta nađen je ostatak jednog objekta iz 3. i 4. stoljeća s brojnim luksuznim elementima – freskama, štukaturama, heksagonalnim podnim pločicama. Uz njega je, kaže ravnatelj, pronađeno i nešto manje atraktivno, ali strahovito važno u smislu kronologije Cibala – germanska kuća iz 5. stoljeća, s velikom količinom nalaza.

Usprkos luksuzu objekta, možda najzanimljiviji nalaz je baterija peći. Naime, arheolozi su pronašli tri keramičarske peći iz 1. i 2. stoljeća i jednu veliku servisnu jamu koja je opsluživala te peći. „Ovo otkriće je jako važno jer su najrjeđi nalazi upravo iz 1.stoljeća. Baterija pokazuje da su Cibalae još tada funkcionirale više manje u opsegu kao i kasnije. Ovakva baterija peći zadnji put je pronađena 1966. godine što znači da preko 50 godina nismo imali ovako važan nalaz”, napominje Vulić.

Pronađene su i velike količine pokretnih nalaza, velike količine novca, razni metalni predmeti i više od tona keramike koja se trenutno nalazi u vinkovačkom muzeju.

Ovako rijetki i zanimljivi nalazi pokazuju da su Cibalae prije dvije tisuće godina imale vrhunske obrtnike, budući da je takvu štukaturu i danas teško proizvesti.

„Cibalae su možda jedini grad u Panoniji u rimskoj provinciji, ali i šire, u kojemu ima preko 100 keramičarskih peći. Znači ciglane i Dilj nisu ovdje slučajno. Ovo su 108., 109. i 110. istražena peć u Cibalama, a nama sad predstoji obrada građe, pranje i spajanje, iako i sve ovo što već sad vidimo ukazuje na iznimnu kvalitetu i luksuz koje su ondašnji majstori znali postići”, zaključila je voditeljica istraživanja Anita Rapan Papeša, diplomirana arheologinja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno