21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

O europskim migracijama francuski učenici uče i kroz vinkovačku povijest

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Umjesto u Poljsku, učenici jedne francuske škole u ponedjeljak su doputovali Vinkovce koji su ih, potvrdili su nam, oduševili. U sklopu Erasmus+ projekta ugostila ih je Srednja strukovna škola Vinkovci, a riječi dobrodošlice danas im je uputio i zamjenik gradonačelnika Josip Romić

20 učenika i troje profesora iz škole College Les Colliberts, iz mjesta Saint Michel en Lerm, ovih dana borave u Vinkovcima. Uče o našoj povijesti, životu i običajima te aktivno pripremaju jedinstven projekt Virtualni muzej – migracija Europe.

„Zamisao je da djeca kroz projekt uče o seobama naroda u Europi, a konačni proizvod će biti virtualni muzej svih tih migracija koje radimo”, pojasnila nam je profesorica engleskog jezika tamošnje škole Gäelle Martin, dodavši kako su oduševljeni gradom, toplinom naših građana, ali i sustavom obrazovanja: „Zadivljena sam razinom znanja koju vaši učenici dobiju u školi, a posebno bih istaknula turističku skupinu školaraca koja nas je provela kroz Vinkovce i cijelo to vođenje odradila na engleskom jeziku”.

Prvotno je domaćin trebala biti škola u Poljskoj, no kako je smještena u gradu koji graniči s Ukrajinom, iz sigurnosnih razloga morali su pronaći alternativu. Domaćinstvo je ponudila Srednja strukovna škola Vinkovci zahvaljujući kojoj su Francuzi dobili priliku posjetiti Gradski muzej Vinkovci u kojemu su prikupili korisne materijale za svoj Virtualni muzej te otići na jednodnevni izlet u Vukovar gdje su saznali puno o našoj povijesti.

„Jako smo sretni jer se u našoj školi živi punim plućima. Od veljače su učenici posjetili Italiju i Španjolsku, a prekjučer su se vratili iz Francuske, no najbitnije je spomenuti kako ćemo sve te europske zemlje i mi ugostiti u Vinkovcima od 11. do 15. svibnja. Vraćamo domaćinstvo”, ponosan je na uspješne suradnje i ravnatelj vinkovačke škole Domagoj Bujadinović.


U središtu ovog projekta, napominje ravnatelj, svakako su učenici koji na ovaj način imaju priliku upoznati druge kulture, ali i svojim vrijednim radom pomažu u širenju kvalitetne suradnje europskih škola. Najvažnije od svega – zadovoljni su i školarci.

„Oduševili smo se koliko su ljudi topli i srdačni, bilo nam je jako zanimljivo na izletu u Vukovaru gdje smo učili o povijesti i danas u vinkovačkom Muzeju gdje smo puno naučili o kulturi i seobi naroda”, rekla nam je učenica Louise Chauteau.

Sličnog je razmišljanja i mladi Kylian Voegelé.

„Oduševljen sam jer mi je ovo prvi put da sam uopće putovao u inozemstvo, letio avionom i vidio drugu kulturu osim svoje. Puno smo slušali o ratu i cijelu priču vašega kraja doživjeli smo vrlo osobno”, istaknuo je Kylian.

„Želim im da što više upoznaju ljepote našega grada i povijest, nadam se da će iz Vinkovaca ponijeti samo najljepše uspomene i puni dojmova vratiti se u Francusku”, poručio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić. Uz to je i posebno napomenuo kvalitetu Erasmus projekta koji aktivno uključuje mlade u našu zajednicu, kroz razvoj međukulturnog dijaloga, ali i većeg osjećaja pripadnosti EU.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno