29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Oaza mira i molitve Gospi Fatimskoj u hladu crkvenog dvorišta

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Došavši prije četiri godine u Župu Presvetog Trojstva u Tordincima, župniku Josipu Erjavcu bila je želja učiniti da zaživi svetište Gospe Fatimske čiji je kip u ovu crkvu još davne 1958. iz Fatime donio tadašnji župnik Marko Majstorović. Od tada ondje datira štovanje Gospe Fatimske, a zavjetni dan Tordinčana je 13. listopada.

“U dogovoru sam sa sobom uzeo sam si u zadatak da to svetište dobije svoj puni izgled i uz donacije dobrih ljudi, napose sredstva Općine Tordinci, malo pomalo unazad tri godine svetište dobiva svoj izgled, rekli bismo novi sjaj. Planiramo ga ove jeseni završiti s vanjskim oltarom, pristupnim stazama i platoom ispred samog oltara i nagodinu 13. svibnja na blagdan Gospe Fatimske svečano ga i otvoriti”, najavio je župnik u eteru Radio Vinkovaca.

FOTO: ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA TORDINCI

Tordinačko svetište smješteno je u dvorištu iza župne crkve. Prostran i neiskorišten prostor svojevrsnog parka šume, završetkom radova bit će priveden pravoj svrsi.

“To je odličan, odgovarajući prostor, a s druge strane želja da ovdje Blaženu Djevicu Mariju i njeno svetište podignemo na jednu višu razinu jer intenzivno slavljenje više od 60 godina puno govori. Jedini prekid bio je za vrijeme Domovinskog rata, ali vjerujem da su ljudi molili u svojim srcima na mjestima gdje su se nalazili”, siguran je vlč. Erjavac ukazavši ovom prigodom na priču sa sretnim završetkom.


GOSPA FATIMSKA TORDINCI
FOTO: ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA TORDINCI
FOTO: ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA TORDINCI

“U posjedu smo snimke koju nam je ustupio gospodin Kelić iz 1992. godine kada je nakon Domovinskog rata ušao u crkvu u Tordincima. Jasno, prostor je bio devastiran, porušen, polupan. Kip Gospe Fatimske koja je bila bez lica i ruku, pokupio je i odnio na čuvanje tadašnjem župniku u Nuštar. Ondje je bio do prije nekoliko mjeseci kada nam je novi župnik Krešimir Jukić ustupio kip i Gospa je evo sad vraćena takva kakva je, bez ruku, bez lica. Sigurno da su mnoge oči i molitve počivale na tome kipu u koji su svoj pogled upirale naše majke, očevi, bake i vapili za zagovor Neba u svojim potrebama. Sigurno da će i taj kip imati svoje mjesto na vanjskom oltaru istovremeno u sjećanje na patnju i žrtvu koju je podnio ovaj narod ne samo Tordinaca nego i cijele naše Hrvatske”, promišljanja je tordinački župnik.

Uz zahvalu Općini, svetište “ranjene” Gospe velikim dijelom obnavljaju dobročinitelji sami župljani koji osim novčano, pomažu u radovima i materijalu. Popločen pristup i osvjetljenje su završeni što omogućava slavljenja svete mise već sada, no najveća župnikova želja je da ono kao takvo zaživi među domaćim pukom spoznajući iz dana u dan veličinu Blažene Djevice Marije.

Bit će to oaza mira i molitve u hladu crkvene šume jer sigurno je da Bog progovara u tišini naše duše i srca, kaže vlč. Erjavac, siguran kako On nikoga nije zaboravio.

“Bez obzira na ogromnu patnju naroda u Tordincima za vrijeme Domovinskoga rata, ne ponovila se, nakon svega, sjetimo se riječi Alojzija Stepinca, danas blaženika nadamo se ubrzo i sveca, “kada vam oduzmu sve, imate dvije ruke, sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači”. Kada se sva vrata zatvore, kada više nitko ne može pomoći, onda se čovjek intenzivnije, dublje, iskrenije vraća Nebu, upire svoj pogled i moli taj zagovor i uslišenje molitvi”, snažna je, a tako istinita zaključna poruka župnika Župe Presvetog Trojstva u Tordincima Josipa Erjavca.

FOTO: ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA TORDINCI

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno