U Domu talijanskoga prijateljstva u Jarmini danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a povodom obilježavanja Dana Općine. Sjednici je prethodilo polaganje vijenaca pred spomenikom poginulim mještanima Jarmine u Domovinskome ratu.

Sjednici su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Milinković, saborski zastupnik i predsjednik Skupštine Vukovarsko – srijemske županije, Josip Dabro, zamjenik  vukovarsko- srijemskog župana, Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije, načelnik općine Andrija Draganić, župnik Ivan Bešlić te brojni načelnici općina s područja županije.

Otvarajući sjednicu predsjednik vijeća Dragutin Culi pozdravio je sve nazočne te govorio o tome što je sve općinsko vijeće u proteklih godinu dana učinilo na poboljšanju kvalitete življenja, odnosno podizanju društvenog i individualnoga standarda svakog mještanina Jarmine.

Načelnik Andrija Draganić u svom obraćanju istaknuo je dvije značajne stvari, a riječ je o izgradnji dječjeg vrtića i hladnjače. “Prošle godine smo obećali da ćemo graditi vrtić te smo za njegovu gradnju osigurali sredstva u iznosu od sedam i pol milijuna kuna. Do 15. svibnja traje postupak javne nabave i zatim se kreće s izgradnjom. Jedan od najvećih planova koji bi se u ovoj godini trebao ostvariti tiče se naših poljoprivrednika, odnosno voćara. Riječ je o najavi ministarstva poljoprivrede o izgradnji 20 hladnjača na području Hrvatske te se nadam da će se jedna od tih hladnjača graditi na području općine Jarmina. Imamo Borince, kao i veliki broj voćara od kojih pojedinci imaju i 50 hektara nasada te zato smatram da bi ta hladnjača trebala biti u Jarmini ili na relaciji Jarmina-Vinkovci, odnosno najdalje do teretne stanice gdje smo nekada utovarali jabuke na vagone.”, rekao je načelnik Draganić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Milinković, saborski zastupnik i predsjednik županijske skupštine uz čestitke povodom Dana općine prenio je i pozdrave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te se u svom govoru posebno osvrnuo na poruke s kojima se svakodnevno susreće u Saboru, u razgovorima sa svojim kolegama, ministrima u Vladi, a riječ je o porukama koje su ohrabrujuće i koje su usmjerene na sve ono loše što se posljednje desetljeće nadvilo nad našom Slavonijom, Baranjom i Srijemom, a prvenstveno loše demografske, sociološke i gospodarske pokazatelje. “Interes koji Hrvatski sabor i Vlada pokazuju za ovaj problem je uistinu izražen i želja je kako meni, kao saborskom zastupniku tako i svim mojim saborskim kolegama da izmjenama postojećih i donošenjem novih zakonodavnih okvira iskorijenimo sve one društvene gospodarske i političke probleme koje dovode naše mlade generacije u razmišljanje da je negdje dalje u nekoj drugoj zemlji i u nekoj drugog kulturi bolje i ljepše nego u rodnoj Slavoniji i rodnom Srijemu i Baranji.”, rekao je Dražen Milinković.

Na današnjoj sjednici uručeno je i osam stipendija studentima, a predstavnicima udruga ugovori o dodjeli financijskih sredstava, kao i Javna priznanja i Zlatne plakete mještanima koji su svojim radom u ovoj godini doprinijeli razvoju Jarmine.

Obilježavanje Dana općine Jarmina nastavlja se sutra, u subotu, 27. travnja manifestacijom “Zagorje v srcu” koju tradicionalno organizira KUD “Zvonko Ban” u suradnji i uz podršku Općine Jarmina.