16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Obilježen Dan vukovarskih branitelja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji  Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara 2003. danas je obilježen Dan vukovarskih branitelja.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata vijence su položili i svijeće upalili čelnici Koordinacije te izaslanstva Hrvatskoga sabora, Vlade, Ministarstva obrane i Vukovarsko-srijemske županije.

Kako prenosi Hrvatski radio Vukovar, predsjednik Koordinacije Danijel Rehak podsjetio je da je 24. kolovoza 1991. počela otvorena agresija JNA na Vukovar te da je Koordinacija još prije 2003. godine taj dan uzela za obilježavanje Dana vukovarskih branitelja. Na novinarsko pitanje jesu li potrebna dva obilježavanja Dana vukovarskih branitelja, u ožujku i kolovozu, navodi se, Rehak je odgovorio da trebaju i 22 dana zbog razmjera stradavanja branitelja budući da je 204. vukovarska brigada imala najviše ubijenih pripadnika u Hrvatskoj.

Zvoko Milas, izaslanik predsjednika Vlade, rekao je da najvažnije sjetiti se poginulih i nestalih vukovarskih branitelja te prenositi istinu o Domovinskom ratu.


Nikola Mažar, izaslanik Hrvatskoga sabora, podsjetio je da je 24. kolovoza 1991. vukovarski branitelj Luka Andrijanić srušio dva jugoslavenska ratna aviona.

Molitvu je na groblju predvodio te potom svetu misu služio u crkvi sv. Filipa i Jakova župnik fra Ivica Jagodić.

Na popisu branitelja 204. vukovarske brigade nalaze se 5.493 osobe, a njih 923 poginulo je ili nestalo, navodi Hrvatskli radio Vuklovar.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno