Prigodnom svečanošću večeras je u Vinkovcima obilježena 29. obljetnica osnutka HDZ-a za bivšu Općinu Vinkovci. Osnivačka skupština održana u kinu “Crvena zvijezda” u Vinkovcima 16. prosinca 1989. godine bila je druga osnivačka skupština HDZ-a u Hrvatskoj, a Vinkovci su samo posvjedočili svoj domoljubni duh i nacionalnu svijest. Večerašnja svečanost bila je prigoda za ponosno prisjećanje na te dane, kao i za osvrt na aktualni trenutak. Nazočnima su se prvi obratili gradonačelnik Vinkovaca i potpredsjednik GO HDZ-a Vinkovci Ivan Bosančić i predsjednik ŽO HDZ-a Dražen Milinković,

“HDZ je stranka koja je iznikla iz hrvatskoga naroda i ona je i danas najjača snaga ona je jedina koja može Hrvatsku povesti u bolje sutra. Naši utemeljitelji posijali su to sjeme, a na svima nama koji smo članovi Hrvatske demokratske zajednice stoji ta obveza odgovornosti za hrvatski narod. Ja znam da mi to svi prihvaćamo, da to želimo i da to znamo učiniti. Danas vidimo uspjehe kroz djelovanje hrvatske Vlade, ali nadam se da i vi osjetite djelovanje nas ovdje u gradu i naše baziranje na projekte i na razvijanje grada”, istaknuo je Ivan Bosančić. U gradu, kazao je, trenutačno je aktivno čak dvadesetak gradilišta, a u narednih dvije godine u brojne projekte koji bi trebali potaknuti razvoj Vinkovaca trebalo bi se investirati gotovo pola milijarde kuna. 

“Hrvatska demokratska zajednica imala je snage, volje i znanja za preuzeti odgovornost za upravljanje i vođenje Hrvatske. Snage za provesti prve demokratske izbore, obraniti Hrvatsku, provesti mirnu reintegraciju, vratiti ljude na bivša okupirana područja, izgraditi srijemski trokut i cijeli dio Vukovarsko-srijemske županije koji je bio poharan ratom. Na nama je sada velika odgovornost. Moramo pokrenuti gospodarstvo i zadržati naše mlade da ostanu živjeti i raditi u ovom kraju za koji smo se borili, za koji smo ginuli”, istaknuo je Dražen Milinković.

U nastavku obratili su se izaslanik predsjednika HDZ-a, potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, izaslanik glavnog tajnika HDZ-a Josip Šarić i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks.

“Pod vodstvom prvog predsjednika Tuđmana i HDZ-a stvorena je hrvatska država i zahvaljujući hrvatskim braniteljima obranjena. Ostvarili smo niz uspjeha, od međunarodnog priznanja, ulaska u EU i NATO i slične važne događaje za Hrvatsku, no vrijeme koje je sada došlo donosi određene probleme, kao i u cijeloj Europi i u svijetu. Naravno, stranka koja pretendira nastaviti voditi Hrvatsku mora naći rješenja. Ja sam uvjeren da HDZ ima tu snagu koja je potrebna da bi ostvarila ono što je potrebno za Hrvatsku. Uvjeren sam da predsjednik HDZ-a gospodin Andrej Plenković ima potreban kapacitet i sposobnosti i viziju da može Hrvatsku povesti u bolju budućnost”, istaknuo je Tomislav Čuljak.

Pristigli s radnih zadaća u Zagrebu svečanost obilježavanja 29. obljetnice osnutka HDZ-a za bivšu Općinu Vinkovci zaključili su predsjednik GO HDZ-a Vinkovci, saborski zastupnik Mladen Karlić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

“Iza nas je 29 godina Hrvatske demokratske zajednice i moram reći da sam ponosan na ovu stranku čiji sam član od početaka jer smo sve ovo vrijeme vodili Vinkovce u obrani u Domovinskom ratu, obnovi, izgradnji, da bi ih pretvorili u grad na koji ćemo zaista biti ponosni. Koliko smo u tome uspjeli to je naravno na našim građanima da ocijene, ali ono što je važno, to je da se nakon ovih 29 godina HDZ transformira u jednu europsku stranku i kao stranačke osobe moramo se prilagođavati i tim novim okolnostima. EU je izazov, ali i mogućnosti koje moramo iskoristiti. Znači moramo svi zajedno raditi da u Vinkovcima pod vodstvom HDZ-a osnaži gospodarstvo, razvoj, inovacije i sve ono što zapravo čini grad bogatim”, istaknuo je Mladen Karlić.

Mi možemo biti ponosni, istaknula je Gabrijela Žalac, što su Vinkovci na neki način utemeljitelj stranke, a zaista je važno istaknuti sve ono što je HDZ napravio u Vinkovcima i na području bivše općine, ali svakako treba i gledati naprijed, gledati u budućnost, posebice zbog mladih koji trebaju ostati ovdje živjeti. “Ono što je aktualni trenutak to je ono što Vlada RH radi i ono što u svakom slučaju treba naglasiti za našu županiju i za grad Vinkovce, to je gotovo dvije milijarde kuna ulaganja koje smo ostvarili u protekle dvije godine na što sam sa svojim timom iznimno ponosna, a treba istaknuti i potporu predsjednika Vlade i predsjednika stranke gospodina Andreja Plenković upravo ovom dijelu Hrvatske”, istaknula je Gabrijela Žalac.