16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Obilne kiše u općini Nuštar izazvale problem s korovom i košnjom trave

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Slično okolnim gradovima i općina Nuštar pogođena kišama suočava se s ‘divljanjem’ trave i zelenog korova.

Padaline na području Slavonije proteklih dana iznimno su obilne što je rezultiralo ubrzanim rastom korova u gradovima i općinama diljem Lijepe Naše čemu svjedočimo i brojnim objavama na društvenim mrežama.

Foto: Općina Nuštar
Foto: Općina Nuštar

No nije sve crno-bijelo. Košena trava, poznata po svojoj brzini rasta i sposobnosti širenja, pokazala se kao poseban izazov za lokalne vlasti. Parkovi, nogometna igrališta i javne površine prekriveni su gustim i visokim zelenim slojem, što je stvorilo neugledan izgled i otežalo korištenje tih prostora. Lokalne vlasti, u održavanju javnih površina, suočene su s povećanim naporima kako bi riješile novonastale probleme.

“Kiše su nam stvorile veliki problem s rastom korova, posebno košene trave. Moramo uložiti dodatne resurse kako bismo očistili i održavali naše javne prostore. Ova situacija dodatno opterećuje naš proračun i radnu snagu”, potvrdio je i načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac.

Ovogodišnja sezona košnje po svemu je neobična i drukčija od prethodnih godina zbog obilnih kiša. No, usprkos tome, reakcija nije izostala te poduzimaju potrebne korake kako bi odgovorili na zeleno rastuće izazove.

„U pogonu smo ovih dana imali 3 traktorske kosilice, malčer, 10 trimera te par kosilica za manje površine“, dodaje direktor nuštarskog komunalnog poduzeća „Monosterium“ Elvis Knez.  Povećana sredstva osigurana su za održavanje javnih prostora, a dodatni radnici angažirani su za čišćenje i košnju travnatih površina.


Foto: Općina Nuštar
Foto: Općina Nuštar

„Trenutno na terenu imamo ukupno 18 djelatnika, među njima i 5 sezonaca koji su angažirani upravo zbog povećanog opsega posla oko košenja trave“, potvrđuje Knez.

Uz javne površine, vrijedi naglasiti da „Monosterium“ d.o.o. održava i kosi 4 općinska groblja u Nuštru, Ceriću te katoličko i pravoslavno groblje u Marincima. Veliki izazov svakako predstavlja i održavanje i košnja parka u okviru Dvorca Khuen-Belassi koji zauzima gotovo 80.000 četvornih metara.

Prošlog tjedna, djelatnice komunalnog poduzeća čistile su kanalice za odvodnju vode s okućnica na potezu od centra mjesta prema Dvorcu, a na mještane se apelira da kanalice drže čistima jer one čuvaju njihov dom, vrt i pristupne ceste od kišnice i nečiste vode.

Takva situacija s košenom travom također je podsjetnik na važnost redovitog održavanja i brige za javne prostore. Lokalne vlasti i mještani potiču na suradnju kako bi očuvali čistoću i urednost svojih gradova i općina. Kontinuirano praćenje i redovito održavanje bit će ključno, ali diktirano nepredvidivim vremenskim prilikama.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno