25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Objavljen je Natječaj Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019. – 2023.

Više od autora

- vl promo-


Nacionalni program za ovo programsko razdoblje vrijedan je 54,1 milijuna eura, odnosno 10,8 milijun eura godišnje, a za ovu mjeru u ovoj je godini predviđeno 260 tisuća eura.

“Ovo je prvi natječaj iz nove Vinske omotnice koju smo kreirali zajedno s vinarima i strukom prate stvarne potrebe naših vinogradara i vinara, koji su izrazili potrebu za jačom prezentacijom naših vina upravo na zajedničkom EU tržištiu i mi smo uveli mjeru kojom im sufinanciramo upravo te aktivnosti”, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

“Cilj nam je pomoći vinarima da svoja vina plasiraju na tržište i da im maksimalno smanjimo opterećenja i administrativne barijere koje su ih do sada ograničavale u poslovanju. Zato smo pripremili novi Zakon o vinu koji će se uskoro naći u Saboru, a kojim decentraliziramo ocjenjivanja vina, uvodimo veću kontrolu na terenu te doprinosimo administrativnom rasterećenju od 33% u odnosu na postojeće propise. Ukidamo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet i evidencijske markice te uspostavljamo četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska”, istaknuo je Tolušić.

Razina potpore iznosi do 80% ukupno prihvatljivih troškova  i odnosi se na sredstva EU u iznosu do 50% i na razinu državne potpore proračuna RH u iznosu do 30%.
Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 100.000 EUR, a dozvoljeni troškovi su:
– sudjelovanje u informativnim kampanjama
– sudjelovanje na događanjima, sajmovima i izložbama od nacionalnog značaja ili značaja     za Uniju
– oglašavanje u medijima na tržištu država članica (tisak, televizija, radio, internet,       društvene mreže)
– izrada i distribucija informativnih materijala za tržište država članica
– administrativni troškovi i troškovi osoblja

Rok za podnošenje prijava Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je  do 28. veljače 2019. godine, a natječaj i obrasci potrebni za prijavu dostupni su ovdje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno