Prije 28 godina u Lovasu se dogodio jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu. Na taj dan 51 mještanin ovog odveden je u vinograd na izlazu iz sela. Pod prijetnjom oružjem ušli su u, noć prije za njih pripremljeno, minsko polje.

Taj dan 21 osoba je poginula, 14 osoba je ranjeno, a jedan se i dalje vodi kao nestali.

Odavanje počasti žrtvama započelo je dan ranije, molitvenim bdijenjem u dvorištu strojne radione Aratora, mjestu na kojem su se odvijala najstrašnija mučenja Hrvata od strane srbočetničkog agresora. Nakon molitvenog bdijenja u Domu kulture Lovas prikazan je dokumentarni film “Dobri pastir”, redatelja Srđana Segarića, koji je posvećen pokojnom fra Flavijanu Šolcu, a koji se temelji na intimnoj verziji njegova života.

Prisjećanje na svih 89 poginulih i ubijenih mještana Općine Lovas te jednu nestalu osobu nastavilo se i danas, pobožnošću križnog puta, a večeras je služena i sveta misa zadušnica za sve poginule, ubijene i nestale mještane Općine Lovas u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela.

Zločin u Lovasu jedan je od najgnjusnijih zločina Domovinskoga rata i pravda sramotno malim osudama nije zadovoljena. Naime, Vijeće za ratne zločine okružnog suda u Beogradu u lipnju ove godine izreklo je zatvorske kazne počiniteljima jednog od najtežeg zločina koje su srpske jedinice počinile tijekom agresije na Hrvatsku. Pripadnici paravojne postrojbe “Dušan Silni” i Teritorijalne obrane JNA osuđeni su na ukupno 47 godina zatvora zbog ovog zločina. Željko Krnjajić osuđen na 6 godina zatvora, Milan Devčić na 8 godina, Darko Perić na 5 godina zatvora, Radovan Vlajković također na 5 godina, Radislav Josipović na 4 godine zatvora, Saša Stojanović na 7 godina, Jovan Dimitrijević na 6 godina zatvora i Zoran Kosjer na 6 godina zatvora.