10 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Obljetnička proslava: Predstavljena monografija “100 godina nogometa u Nuštru 1921.-2021.”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U okviru programa proslave 100. obljetnice NK Nosteria Nuštar u Domu kulture u Nuštru danas je održana svečana sjednica na kojoj je i predstavljena knjiga „100 godina nogometa u Nuštru (1921. – 2021.). Monografiju potpisuju autori Zlata Živaković-Kerže i Petar Kerže, a objavljena je u izdanju Općine Nuštar i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni Centar Osijek.

U ime domaćina uvodno su se obratili predsjednik NK Nosteria Ivan Maslov i načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac, a potom su čestitke u povodu velike 100. obljetnice Nosteriji uputili izaslanik vukovarsko-srijemskog župana Igor Banovac, član Izvršnog odbora HNS-a i predsjednik ŽNS vukovarsko-srijemskog Josip Kuterovac te viši savjetnik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić.

Monografiju „100 godina nogometa u Nuštru (1921. – 2021.)”, predstavili su urednik Miljenko Brekalo, voditelj osječkog Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Petar Kerže, suautor.

Monografija je, moglo se čuti, posvećena svim nogometašima, članovima kluba, svima koji su na bilo koji način pomagali rad kluba i pridonijeli da se danas može slaviti 100 godina nogometa u Nuštru u kojemu je osnovan prvi seoski nogometni klub u hrvatskom dijelu Srijema te se Nuštar svrstava u mjesta koja su na ovom području među prvima prihvatila nogometnu igru: Županju, Vukovar, Vinkovce i Ilok. Bogato ilustrirano izdanje povijest, ali i sadašnjost pa i pogled u budućnost Nosterije, donosi na 256 stranica.

“Knjiga je koncipirana tako da prvi dio govori o današnjici s vizijom budućnosti i novoga stadiona koji je u planu, a onda krećemo s 1921. godinom i pratimo povijest kluba do 2019. godine. U knjizi je velik broj fotografija od kojih prva seže u 1922. godinu, dakle na sam početak, što je stvarno jedan raritet. U knjizi je prisutno i kazalo imena, što je po meni jedno veliko bogatstvo jer sadrži čak 902 imena, ponajprije igrača, ali i trenera, uprave, sudaca, onih koji su pomagali klub… U pandemijskom vremenu nije bilo lako istraživati u arhivu ili knjižnicama, zato je hvale vrijedno što je Vinkovački list digitaliziran jer smo tako došli do glavnine materijala. Nažalost, i ovdje smo imali situaciju s kojom smo se susreli u većini sportskih klubova o kojima smo pisali, da je klupska dokumentacija do rata maknuta. To je za povijest katastrofa, ali to je tako. Zato nam je Vinkovački list tu bio od neprocjenjive vrijednosti, dijelom i Glas Slavonije, a najviše su nam pomogli mještani i sa svojim fotografijama i u rekonstruiranju tadašnjih igrača i opisu fotografija. Knjiga je sada tu, a naglasio bih kako je to samo početak odnosno temelj jednog povijesnog prikaza Nosterije koji bi se trebao i mogao proširiti dalje, a to ostavljamo na budućim generacijama”, istaknuo je Petar Kerže.

Predsjednik Nosterije Ivan Maslov govoreći o klubu danas istaknuo je: “Nosteria se danas nalazi u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi. Imamo preko stotinu aktivnih igrača, od mlađih i starijih limača, pionira, juniora, seniora do veterana i nastojimo da nam to bude zalog za budućnost, da razvijamo taj sport, a dovoljno je reći da imamo oko 40 limača u našem klubu što je sigurno hvale vrijedan podatak. Naš plan je da, ako ikako budemo mogli, napravimo sportsko rekreacijski centar s novim Nosterijinim igralištem. To je naš plan i nadamo se cilj Općine da nam pomogne u tome”.

“Lijepo je kada netko u svom radu dočeka 100 godina, a nama je to poticaj za dalje, za što bolji rad na dobrobit mještana, na dobrobit ovoga kluba i svih udruga koje djeluju u općini Nuštar, a koje bez potpore Općine sigurno ne bi mogle funkcionirati. U ovih 100 godina nogomet u Nuštru i ovaj klub svašta su preživjeli, i uspone i padove, preživjeli su Domovinski rat, obnovu igrališta i klupskih prostorija, ustrajali su u svemu tome. Općina je sada krenula s projektnom dokumentacijom za novo igralište i nadamo sa da će već za sljedeću okruglu obljetnicu taj projekt biti realiziran”, istaknuo je načelnik Hrvoje Drinovac.


U programu, koji je vodila Ljerka Benčević, promovirana je i nova pjesma posvećena Nuštru u produkciji poznatoga zagrebačkog Nuštarca ili nuštarskog Zagrepčanina Antuna Ponoša. Riječ je o navijačkoj pjesmi “Nosteria”. Autori su: Željko Krznarić, tekst i Toni Eterović, glazba i aranžman, a izvođači  Toni Eterović i navijači. U glazbenom dijelu programa nastupili su Mirko Švenda Žiga i nuštarske “Grofice”.

Bila je ovo prigoda i za dodjelu zahvalnica zaslužnima, a slavljenici su dobili i darove. Tako im je, prenoseći poseban pozdrav i čestitku i od izbornika Zlatka Dalića, u ime HNS-a Zorislav Srebrić, između ostaloga, predao i nogometnu loptu s potpisima srebrnih Vatrenih. Zanimljiv poklon stigao je i od uvijek posebnih rivala Cerićanaca, uokviren Nosterijin dres s natpisom “Sretno stoljeće želi NK Mladost Cerić”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno