Kontaktirajte nas

Vijesti

Obljetnička proslava: Predstavljena monografija “100 godina nogometa u Nuštru 1921.-2021.”

Objavljeno

-

U okviru programa proslave 100. obljetnice NK Nosteria Nuštar u Domu kulture u Nuštru danas je održana svečana sjednica na kojoj je i predstavljena knjiga „100 godina nogometa u Nuštru (1921. – 2021.). Monografiju potpisuju autori Zlata Živaković-Kerže i Petar Kerže, a objavljena je u izdanju Općine Nuštar i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni Centar Osijek.

U ime domaćina uvodno su se obratili predsjednik NK Nosteria Ivan Maslov i načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac, a potom su čestitke u povodu velike 100. obljetnice Nosteriji uputili izaslanik vukovarsko-srijemskog župana Igor Banovac, član Izvršnog odbora HNS-a i predsjednik ŽNS vukovarsko-srijemskog Josip Kuterovac te viši savjetnik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić.

Monografiju „100 godina nogometa u Nuštru (1921. – 2021.)”, predstavili su urednik Miljenko Brekalo, voditelj osječkog Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Petar Kerže, suautor.

Monografija je, moglo se čuti, posvećena svim nogometašima, članovima kluba, svima koji su na bilo koji način pomagali rad kluba i pridonijeli da se danas može slaviti 100 godina nogometa u Nuštru u kojemu je osnovan prvi seoski nogometni klub u hrvatskom dijelu Srijema te se Nuštar svrstava u mjesta koja su na ovom području među prvima prihvatila nogometnu igru: Županju, Vukovar, Vinkovce i Ilok. Bogato ilustrirano izdanje povijest, ali i sadašnjost pa i pogled u budućnost Nosterije, donosi na 256 stranica.

“Knjiga je koncipirana tako da prvi dio govori o današnjici s vizijom budućnosti i novoga stadiona koji je u planu, a onda krećemo s 1921. godinom i pratimo povijest kluba do 2019. godine. U knjizi je velik broj fotografija od kojih prva seže u 1922. godinu, dakle na sam početak, što je stvarno jedan raritet. U knjizi je prisutno i kazalo imena, što je po meni jedno veliko bogatstvo jer sadrži čak 902 imena, ponajprije igrača, ali i trenera, uprave, sudaca, onih koji su pomagali klub… U pandemijskom vremenu nije bilo lako istraživati u arhivu ili knjižnicama, zato je hvale vrijedno što je Vinkovački list digitaliziran jer smo tako došli do glavnine materijala. Nažalost, i ovdje smo imali situaciju s kojom smo se susreli u većini sportskih klubova o kojima smo pisali, da je klupska dokumentacija do rata maknuta. To je za povijest katastrofa, ali to je tako. Zato nam je Vinkovački list tu bio od neprocjenjive vrijednosti, dijelom i Glas Slavonije, a najviše su nam pomogli mještani i sa svojim fotografijama i u rekonstruiranju tadašnjih igrača i opisu fotografija. Knjiga je sada tu, a naglasio bih kako je to samo početak odnosno temelj jednog povijesnog prikaza Nosterije koji bi se trebao i mogao proširiti dalje, a to ostavljamo na budućim generacijama”, istaknuo je Petar Kerže.

Predsjednik Nosterije Ivan Maslov govoreći o klubu danas istaknuo je: “Nosteria se danas nalazi u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi. Imamo preko stotinu aktivnih igrača, od mlađih i starijih limača, pionira, juniora, seniora do veterana i nastojimo da nam to bude zalog za budućnost, da razvijamo taj sport, a dovoljno je reći da imamo oko 40 limača u našem klubu što je sigurno hvale vrijedan podatak. Naš plan je da, ako ikako budemo mogli, napravimo sportsko rekreacijski centar s novim Nosterijinim igralištem. To je naš plan i nadamo se cilj Općine da nam pomogne u tome”.

“Lijepo je kada netko u svom radu dočeka 100 godina, a nama je to poticaj za dalje, za što bolji rad na dobrobit mještana, na dobrobit ovoga kluba i svih udruga koje djeluju u općini Nuštar, a koje bez potpore Općine sigurno ne bi mogle funkcionirati. U ovih 100 godina nogomet u Nuštru i ovaj klub svašta su preživjeli, i uspone i padove, preživjeli su Domovinski rat, obnovu igrališta i klupskih prostorija, ustrajali su u svemu tome. Općina je sada krenula s projektnom dokumentacijom za novo igralište i nadamo sa da će već za sljedeću okruglu obljetnicu taj projekt biti realiziran”, istaknuo je načelnik Hrvoje Drinovac.

U programu, koji je vodila Ljerka Benčević, promovirana je i nova pjesma posvećena Nuštru u produkciji poznatoga zagrebačkog Nuštarca ili nuštarskog Zagrepčanina Antuna Ponoša. Riječ je o navijačkoj pjesmi “Nosteria”. Autori su: Željko Krznarić, tekst i Toni Eterović, glazba i aranžman, a izvođači  Toni Eterović i navijači. U glazbenom dijelu programa nastupili su Mirko Švenda Žiga i nuštarske “Grofice”.

Bila je ovo prigoda i za dodjelu zahvalnica zaslužnima, a slavljenici su dobili i darove. Tako im je, prenoseći poseban pozdrav i čestitku i od izbornika Zlatka Dalića, u ime HNS-a Zorislav Srebrić, između ostaloga, predao i nogometnu loptu s potpisima srebrnih Vatrenih. Zanimljiv poklon stigao je i od uvijek posebnih rivala Cerićanaca, uokviren Nosterijin dres s natpisom “Sretno stoljeće želi NK Mladost Cerić”.

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    8 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    51 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Vijesti

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Objavljeno

-

Napisao/la

    27 pregleda

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na području grada Vinkovaca, da će isplata naknade za troškove ogrjeva biti u petak 29. listopada od 9 do 15 sati.

Isplata će bit obavljena u Velikoj vijećnici Grada Vinkovaca, Bana J. Jelačića 1, Vinkovci, uz obvezno predočenje osobne iskaznice korisnika naknade. Svima koji su ovo pravo ostvarili poslana su i Rješenja na njihove kućne adrese. Na raspolaganju će biti više blagajni stoga se ne očekuju gužve, a korisnike se moli za pridržavanje epidemioloških mjera.

Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi samcu ili kućanstvu korisniku zajamčene minimalne naknade koji se grije na drva priznaje se pravo na troškove ogrjeva na način da mu se jednom godišnje osigura 3 m³ drva ili odobri novčani iznos za podmirenje tog troška u visini koju odlukom odredi nadležna jedinica područne (regionalne) samouprave.

Ovo pravo dakle ne ostvaruju korisnici zajamčene minimalne naknade koji koriste druge oblike grijanja, a  kojima se pomaže u plaćanju tih računa kroz Odluku o socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca.

I ove godine iznos koji će se isplaćivati je 1.050 kuna.  Ukupno su 223 korisnika ovog prava, što je ukupno 234.150,00 kuna.

U prošloj godini pravo je ostvarilo 250 korisnika i unazad par godina Grad bilježi pad broja korisnika zajamčene minimalne naknade.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 minuta

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 16 minuta

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 39 minuta

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 2 sata

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 3 sata

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Aktualnoprije 3 sata

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za...

Aktualnoprije 4 sata

Odlična mogućnost za male proizvođače

U sklopu ovogodišnjeg adventa Novosti d.o.o. i suvenirnica Bončić-Poklončić kroz Javni poziv pozivaju lokalne proizvođače na dostavu ponude vlastitih proizvoda...

Aktualnoprije 5 sati

U subotu nova mogućnost cijepljenja na punktovima u Vinkovcima i Županji

Županijski Zavod za javno zdravstvo i Domovi zdravlja Vinkovci i Županja pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije...

Najčitanije