7 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Obogatili svoje znanje, upoznali poljsku kulturu i u Vinkovce se vratili prepuni doživljaja

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Učenici osmoga razreda OŠ Bartola Kašića Vinkovci sudjelovali su na prvoj mobilnoj aktivnosti u Poljskoj u gradu Wejherowu. Bili su dio brojnih projektnih aktivnosti škole domaćina i interaktivnih radionica, a sve u sklopu projekta ERASMUS+ projekt S. O. F. T. – Start Our Future Today.

Na sam sjever Poljske, na obalu Baltičkog mora, učenici su otputovali u pratnji profesorica engleskog jezika Gordane Maršić, likovne kulture Ene Janković Vidmar i hrvatskoga jezika Ivane Pervan I tamo su se pridružili ostalim partnerskim školama zemalja sudionica projekta: Bugarske, Italije, Španjolske, Turske i Poljske koji su i koordinatori ovoga dvogodišnjeg projekta.

Projekt “S. O. F. T. Start Our Future Today – soft skills training in introducing the labour market to students” omogućuje učenicima usvajanje znanja potrebnih za buduća zanimanja. Osobita pozornost se pridaje mjerljivim tvrdim vještinama koje uče radeći i nemjerljivim mekim vještinama koje se odnose na sposobnost kvalitetnog slušanja, kreativnosti, sposobnosti rješavanja sukoba, rada u timu, vodstva, razmišljanja i prilagodljivosti u svim danim situacijama, te vještinama verbalne i pisane komunikacije. Te vještine učenici koriste u svakodnevnom životu, a obogaćuju ih i pripremaju za snalaženje u budućnosti.


Uz razmjenu znanja i vještina učenici su mogli usavršiti poznavanje stranoga jezika sa svojim vršnjacima koristeći različite digitalne vještine, a obogatili su se novim kreativnim vještinama kroz zanimljivu plesnu i likovnu radionicu, kao i radionicu izrade kruha, te tako razvijali meke vještine u projektnim aktivnostima. Navečer su se družili uz društvene igre, kuglanje i bilijar.

U sklopu projektnih aktivnosti obišli su znamenitosti grada Wejherowa, upoznali se s kulturom, jezikom ,tradicijom i običajima njihove nacionalne manjine Kashubian, razgledali znamenitosti muzeja, jezgru grada te posjetili škole u Szemudu i sportsko-rekreacijski centar za učenike. Bili su na izletu u Gdansku, važnom kulturnom, gospodarskom, komunikacijskom i turističkom centru na ušću rijeke Visle, poznatom po nakitu od jantara i jednom od najvažnijih luka Poljske. Posjetili su i staru jezgru grada, Europski centar solidarnosti i divili se predivnoj arhitekturi i uređenju grada na obali Baltika. Posljednjeg dana obišli su selo Szymbark, muzej na otvorenom s drvenim kašubijanskim tradicionalnim kućama, atraktivnom naopakom kućom i najdužom drvenom daskom na svijetu.

Obogaćeni zanimljivim doživljajima i novim spoznajama preuzetima od prijatelja iz partnerskih škola, vratili su se u Vinkovce radosno iščekujući novu mobilnu aktivnost u Španjolsku, na Kanarske otoke i Tursku, Kapadokiju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno