Foto: HINA

Kako bi se suzbilo širenje korona virusa, javni i državni službenici bi od početka prosinca trebali početi svoj posao obavljati od doma, neslužbeno doznaje Index. Ministar Ivan Malenica i dalje treba pripremiti službenu odluku o tome, a trebala bi biti donesena u narednih 10 dana.

“Vlada  Republike Hrvatske na sjednici održanoj dana 22. listopada 2020. godine donijela je Odluku o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave za sprječavanje širenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave kojom je propisano da će ministar pravosuđa i uprave donijeti obvezujuću uputu, uz suglasnost predsjednika Vlade“, dio je priopćenja Ministarstva pravosuđa.

Ministar pravosuđa i uprave 2. studenoga donio je obvezujuću uputu (o mjerama za sprječavanje širenja epidemije bolest COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade Republike Hrvatske koja je dostupna na stranici Ministarstva .

Navedenom uputom propisana je mogućnost rada od kuće za državne službenike: kojima je propisana mjera samoizolacije, državnim službenicima s kroničnim nezaraznim bolestima, državnim službenicima s invaliditetom, jednom od roditelja ili skrbnika djeteta kojem je predškolska ustanova prestala s radom zbog epidemije ili škola provodi online nastavu, jednom od roditelja ili skrbnika djeteta s teškoćama u razvoju, roditelju ili skrbniku odraslog djeteta s invaliditetu te članu obitelji koji se brine o osobi s invaliditetom. Također, rad od kuće omogućen je službenicima kojima u radnom prostoru nije moguće osigurati fizičku udaljenost od drugih zaposlenika od 2 metra.

„Sukladno toj uputi, rad od kuće određuje se na zahtjev državnog službenika, uz potvrdu da ima odgovarajuće uvjete za takav rad i pod uvjetom da se na taj način može osigurati uredno izvršavanje poslova. Čelnik tijela utvrđuje način osiguranja i korištenja sredstava za rad. Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske prati razvoj situacije i po potrebi će revidirati donesenu obvezujuću Uputu i o tome pravovremeno obavijestiti javnost”, stoji u odgovoru Ministarstva.