18 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

Od 1. svibnja korekcija cijena odvoza otpada ne znači nužno i poskupljenje

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Od 1. svibnja došlo je do korekcije u cijeni prikupljanja odvoza otpada u cijeloj Hrvatskoj, no to nužno ne znači poskupljenje, poručuju iz vinkovačkog Nevkoša.

Naime, cijena se sastoji od dva dijela – fiksnog koji podrazumijeva minimalnu cijenu javne usluge i donose ju gradovi i općine i varijabilnog koji se odnosi na količinu odvoza miješanog otpada.

Vinkovci su se odlučili na model s dvije fiksne cijene.

Prva je 40,70 kn ako korisnik ostaje u okviru dosadašnje usluge odvoza papira, plastike i stakla te glomaznog otpada do tri kubika jednom godišnje besplatno uključujući korištenje kompostera, reciklažnog i mobilnog reciklažnog dvorišta kada vam određeni dan u mjesecu mobilni kontejner stiže u naselje. Ta usluga ne poskupljuje ništa i ostaje na četrdesetak kuna, pojašnjava direktor Ivan Bertić.

Drugi model s fiksnih 60 kuna uključuje korisnike koji su se odlučili za smeđu kantu čime im se proširuje usluga odvoza biootpada, također jednom tjedno u dosadašnjem terminu.

Za koju varijantu će se netko odlučiti stvar je osobnog izbora, no od 1. svibnja zakonska je obveza svima razdvajati otpad.

Biootpad se više ne smije odlagati u zelenu kantu, nego se u vlastitoj režiji kompostira ili iznosi u smeđoj kanti.

U tom slučaju korisnik bi trebao imati i manje iznošenja miješanog komunalnog otpada, što bi mu, povede li o tome računa, moglo smanjiti i cijenu odvoza.

Varijabilni dio podrazumijeva samo iznošenje miješanog komunalnog otpada koje su u Nevkošu poslali na javno savjetovanje te na odluku gradonačelnicima i načelnicima. Jedno iznošenje je ovom izmjenom s prijašnjih 4.80 kn poskupilo za dvije kune i sada košta 6.90 kn.

„Korisnicima je poskupio odvoz od dvije do osam kuna mjesečno, znači račun će im biti od dvije do osam kuna veći, ovisno o broju iznošenja, ako smanje, možda će im i pojeftiniti. Sve su kante čipirane. Kamioni za odvoz smeća bilježe pomoću sustava kubikažu i broj odvoza tako da mjesta manipulaciji nema, a na šestomjesečnom reobračunu koji šaljemo, na poleđini se iščitava točno datum i vrijeme u sekundi kada smo mi digli kantu”, pojašnjava direktor Nevkoša.


Pozivaju građane da ne iznose ako nemaju punu kantu pogotovo sada kada nema biofrakcije u zelenoj kanti, pojednostavljeno nema neugodnog mirisa koji je bio najčešći razlog iznošenja polupraznih kanti. Ako razdvajamo otpad dovoljno je zelene iznositi jednom mjesečno.

Prijepor među manjim dijelom građana izazvala je tzv. kontrola sadržaja kanti za koje Bertić pojašnjava da je oku vidljivo ako se u zelenoj kanti, primjerice nalazi trava, lišće, karton ili plastika.

“Normalno da nećemo ostavljati kante ako ima jedna boca ili jedna kartonska kutija, ali ako je kanta puna trave, lišća, granja ili kartona, ta se kanta neće podignuti. Nećemo mi time kažnjavati građane, nego im omogućiti da otpad u međuvremenu razdvoje i sljedeći tjedan to pokupiti”, kaže.

Problem su višestambene zgrade gdje je nemoguće utvrditi odgovornost. Kontejneri i kante se redovito ondje prazne no na nepravilnosti se reagira slanjem obavijesti preko predstojnika ulaza odnosno zgrada. Stanari se najviše bune jer ne žele te kante blizu svojih ulaza, ali na žalost to je njihovo smeće i moraju ga maknuti s prometnice u spremišta ili ispred ulaza, ovisno o prostornim mogućnostima, pojašnjava.

U slučaju povećane količine otpada u nekom mjesecu, preporuka je iznijeti ga na dan odvoza u vrećama za smeće pred kuću.

“U sezonama košnje, primjerice sada, ne stane sva trava u kantu za biootpad i tada je korisnicima dozvoljeno višak koji ne stane u kantu iznijeti u vrećama pokraj kante, pokupit ćemo, jer nema smisla zbog toga uzimati još jednu posudu, a koristit će ju samo kraće vrijeme. Čak i kada imate dodatno plastike, možete ostaviti dodatno pokraj žute kante.  Kada netko ima neku proslavu ili su blagdani, selektivni otpad slobodno može ostaviti sa strane i izvesti na dan odvoza ili dovesti besplatno kod nas u reciklažno dvorište”, naglašava.

Česte su primjedbe stanara u zgradama kako nepoznati netko dolazi pod okriljem noći i odlaže svoje smeće u njihove kante. Iz Nevkoša prijave odmah prosljeđuju u komunalni odjel Grada Vinkovaca jer oni imaju mehanizam za postupanje u takvim slučajevima, a od početka godine bilo ih je desetak, potvrđuje direktor Ivan Bertić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno