Udruga “Naši Borinci” i ove godine, 6. put zaredom, organizira manifestaciju ”od Đurđeva do Markova” 22. i 25. travnja kraj kapelice Uzašašća Gospodnjega na Borincima.

“Blagdan sv. Jurja, 22. travnja, posvećen je prije svega konjanicima i konjima i zaziva se blagoslov nad konjima kako bi ih štitio od bolesti i drugih nevolja. Tim običajem molimo i na djelovanje prirode, njenu plodnost, razvoj i sazrijevanje. Stoga pozivamo sve zainteresirane uzgajivače konja da se na dan Svetog Jurja pridruže manifestaciji kako bi uveličali taj događaj. Građane Vinkovaca također pozivamo da upotpune slavlje Svetog Jurja kako bi u što većem broju pokazali važnost ovog običaja”, ističu u udruzi “Naši Borinci.

Također, pozivaju sve građane i na blagoslov polja na blagdan sv. Marka, 25. travnja, koji se štuje kao zaštitnik polja, vinograda i usjeva. “Kako ne bi zapostavili ovaj običaj, pozivamo vas da svojim dolaskom molimo sv. Marka i utječemo mu se protiv nevremena, munja, tuče, za dobro vrijeme i dobru žetvu”, ističu u udruzi.