5 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Od ponedjeljka cijene u kunama i eurima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Dvojno iskazivanje cijena započinje u ponedjeljak 5. rujna i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023.

Dakle, gotovo godinu i pol dana privikavat ćemo se na novu valutu i i imati mogućnost kontrole poskupljenja, a na koju su tvrtke i veliki trgovački lanci u Vinkovcima već spremni, većinom i obrti, premda imaju još dva dana za prilagoditi sustave.

Sugrađani s kojima smo razgovarali različitog su mišljenja. Neki spremni, neki ne baš najsretniji.

Amalija Varga, Vinkovci

„Moramo biti spremni na promjene, kako na ostale, jednako i na euro. Mislim da će našoj populaciji srednjih godina i mlađima najmanje biti problem, no starijima će biti kompliciranije. Vremena se mijenjaju, prilagoditi se moramo”, komentirala je sugrađanka Amalija Varga.

Ivan Mudnić, Cerić

„Mislim da je veći problem što nam fali milijarda, a nitko neće odgovarati. Što se tiče eura, tek smo na početku toga dijela gdje ćemo stvarno vidjeti razmjere ekonomske krize. Lako neće biti, navikli smo na kune, plašim se. OPG-ovac sam, hrana je otišla u nebo, da se mene pita, ne bih ga uvodio”, mišljenja je Ivan Mudnić iz Cerića.

Renata Rukavina, Vinkovci

„Vidjet ćemo s vremenom, u hodu, što nam donosi nova valuta. Trenutno, malo je neobično psihološki ovo izražavanje cijena i u eurima, a da ćemo ga preračunavati u kune, posebno ove ostale desetice (cent) i kad pređemo, itekako hoćemo dok se ne naviknemo. Treba nositi digitron sa sobom”, preporučuje Vinkovčanka Renata Rukavina.

Građane zapravo brinu moguća poskupljenja zbog zaokruživanja cijena naviše što je vrlo sklizak teren.

Zakonom o uvođenju eura tvrtkama je zabranjeno neopravdano povećanje cijena, a glavni alat u borbi protiv takve neetične prakse upravo je dvojno iskazivanje cijena. Obveza traje do kraja 2023. godine. Dvostruke cijene od ponedjeljka moraju biti na svim prodajnim mjestima, internetskim stranicama, u cjenicima, ponudama i letcima, nedvosmisleno, lako uočljivo i čitko istaknute uz korištenje punog iznosa fiksnog tečaja konverzije (1€=7,53450 kn).

Računi, ponude, narudžbenice i slično trebaju sadržavati dvojno iskazivanje samo u ukupnom iznosu računa.

Ugovori o radu ili bilo koji drugi važeći ugovor ne mora se mijenjati, ali je, počevši od plaće za kolovoz, u rujnu poslodavac obavezan u obračunu iskazati neto svotu, dakle samo ukupan iznos, u dvije obje valute, uz fiksni tečaj.

Prema iskustvima, predviđa se da će nam trebati otprilike dva mjeseca privikavanja na plaćanja u novoj valuti bez preračunavanja u kune koje od sredine siječnja odlaze u povijest.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno