17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Od rimskih careva do Spačve: Stiglo još jedno izdanje Virtualne stvarnosti u Bibliobusu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Zamislite da upoznate poznatog kemičara Franju Hanamana iz Drenovaca, dodirnete prvu nogometnu loptu iz Županje ili uživate u scenama Vinkovačkih jeseni dok vani pada snijeg? Samo mali dio je to trećeg izdanja projekta Virtualna stvarnost u Bibliobusu koji će uskoro biti predstavljen školarcima i korisnicima Bibliobusa.

Djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci prvi su u Hrvatskoj kreirali virtualni svijet u odgojno-obrazovne svrhe. Uz pomoć djelatnika Vukovarsko-srijemske županije još 2018. godine osmislili su projekt Virtualna stvarnost u Bibliobusu, dvije godine poslije su ga nadogradili, a sada su predstavili i najnoviju verziju naziva Virtualna stvarnost u bibliobusu 2 plus.

„Namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, a kroz edukativne radionice bit će predstavljen u svim narodnim knjižnicima naše županije, u svim osnovnim i srednjim školama te u mjestima gdje Bibliobus ima stajalište”, rekla je na početku ravnateljica knjižnice Vedrana Lugić.

Više o projektu moglo se saznati kroz promotivni video. Prikazivao je neke od scena koje se mogu vidjeti kada korisnik stavi VR naočale, a vezane su uz Vukovarsko-srijemsku županiju. Vučedolska golubica, Orion, rimski carevi rođeni u Cibalama, nogometna lopta i tenis u Županji, Vukovarski vodotoranj, Vinkovačke jeseni, Franjo Hanaman, crkva Sv. Bartola u Novim Mikanovcima, slavonske gajde, Spačva i hrast lužnjak samo su dio bogatog edukativnog sadržaja.

Virtualnu stvarnost izradila je osječka tvrtka Culex čiji direktor Mario Mikić Vučak tvrdi kako je ova tehnologija vlak koji nestaje, a tko hoće ući u njega neka požuri kako ne bi kasnije trčao za njim.

„Mi smo kroz ovaj projekt prvi u Hrvatskoj uspjeli prenijeti informacije i sadržaje na način da ih djeca usvoje bolje te tako nadograđuju svoje znanje. Primjerice, vi ovdje možete napraviti da Lavoslav Ružička izlazi iz tikvice. U dječjem svijetu on je novi Casper, nešto što je zanimljivo i uspjeli smo postići da učenici 4. razreda pitaju jedni druge jesu vidjeli Lavoslava Ružičku”, pojašnjava Mikić Vučak dodavši kako je teško da će jedan udžbenik to postići.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija, VSŽ i sredstvima Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Uz Jadranku Mustapić Karlić, pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu VSŽ, na predstavljanju projekta bio je i njegov idejni začetnik, zamjenik pročelnice Viktor Lukačević naglasivši kako je cilj projekta otvaranje novih dimenzija, afiniteta i senzibiliteta ciljanih skupina za sadašnjost i budućnost.


„Naša želja bila je potaknuti osnovnoškolce i mlade ljude na čitanje i otvaranje novih obzora obrazovanja te razvijanja intelekta kroz sadržaje koji im možda nisu bili dostupni u školi. Ovo je jedan dodatni, zabavni i novi način korištenja suvremene tehnologije i sadržaja koji još nismo iscrpili niti tematski niti putem IT-a”, kazao nam je Lukačević. „Vjerujem da će sve ovo što smo napravili biti zanimljivo i provoditeljima projektima i korisnicima”, dodao je.

Za sve scene pozivali su se na pisane i općeprihvaćene izvore, a uz uređaj koji ide na glavu i preko kojega ulazimo u virtualni svijet, u ruke dobivamo i kontrolore/upravljače s kojima se možemo kretati u virtualnom svijetu, ali i nešto dodirnuti ili uhvatiti.

„Uđite u virtualni svijet i doživite našu županiju na jedan novi i drugačiji način”, poručuju knjižničari.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno