2 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Od Štajge do Bosuta izložba s motivima Vinkovaca od 70-ih do danas

Više od autora

- vl promo-


Galerija Meraja ugostila je još jednu izložbu, a ovoga puta protagonist su bili Vinkovci i motivi grada iz 70-ih godina sve do početka ovoga stoljeća. Nosi naziv Od Štajge do Bosuta, a autor Zvonimir Tanocki uvrstio je motive od kada se počeo baviti fotografijom sve dok nije kupio digitalni fotoaparat.

Stoga možemo reći kako je izložba svojevrsni hommage analognoj fotografiji. Izložene su 64 snimke koje su obilježile vizuru grada od 70-ih godina do danas, a posjetitelji će izložbu moći pogledati sve do 26. listopada.

„Motivi svjedoče o transformaciji grada kroz nekoliko desetljeća bilo kroz nestajanje starih kuća i izgradnje novih zgrada, odsustva vegetacije dajući sasvim nove gradske krajolike danas skrivene zelenilom ili pak nekim rijetkim događajem u kojemu je arhitektura Vinkovaca te prepoznatljivost mjesta koje je samo kulisa”, govori Tanocki.

Najveću transformaciju doživjela je Starčevićeva ulica od početka do Gajeve gdje su bile prizemne kuće, cesta flastrovana kamenim kockama, zatim živice, bagremi, a danas su tu smještene zgrade i parkirališta. Drugi primjer je Kozarčev spomenik s vizurom Bosuta i krajolikom vidljivim sve do Stare brane, dok današnji pogled na spomenik zbog vegetacije otkriva tek djelić rijeke u pozadini. Najstarije fotografije su snimci starog drvenog mosta, a nastavljaju se kao svojevrsni vremeplov do bazena Barutana.

„Imam jednu bogatu arhivu od kada sam se počeo baviti fotografijom kao amater, dok je kasnije preraslo u zanimanje i način života gdje me ta priča odvela u jednom drugom smjeru”, rekao je Tanocki.

Osim današnje izložbe u tisku je njegova monografija o poplavi koja je zadesila Slavoniju 2014. godine, a uz to je u pripremi još jedna izložba Zvonimira Tanockog.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno