10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Odkud odjednom prešutni minusi?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Banke su počele slati obavijesti o ukidanju prešutnih minusa po tekućim računima i komitentima nude kredite za otplatu duga na godinu dana. Prešutna prekoračenja trenutno koristi čak 840 000 građana, piše Večernji list, a problem je što se kamate na prešutna prekoračenja kreću od 8,11 do šokantnih 17,4 posto. U prosjeku su oko 11 posto, a što je najgore, ljudima uopće nije jasno otkud odjednom prešutni minusi kojima ih deru.

HNB je odlučio reagirati kad su otkrili da se 95 posto svih minusa na tekućem računu odobrava mimo odredbi o najvećoj dopuštenoj kamati.

Dvije su vrste minusa, dopušteni i prekoračeni. Ovaj drugi je skuplji 30 posto i iznosi do 300 posto mjesečnih primanja. Osim razlike u visini kamata, postoje i druge razlike između dopuštenog i prešutnog prekoračenja.

Krovna državna bankarska institucija objašnjava da je dopušteno prekoračenje ”iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje potrošaču na temelju ugovora o tekućem računu sklopljenog u pisanom obliku, dok je prešutno prihvaćeno prekoračenje ono pri kojem banka potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa potrošača ili dogovoreno prekoračenje.”


Ključno je da su dopuštena prekoračenja ugovori o kreditu i za njih je predviđena puna zaštita potrošača koja uključuje ograničenje efektivne kamatne stope, postupnu otplatu u 12 rata, cjelovito informiranje potrošača o proizvodu, kao i prethodno utvrđivanje kreditne sposobnosti. S druge strane, kod prešutnog, a kojeg koristi većina, odnos je reguliran ugovorom o tekućem računu, pa se na izvještavanje potrošača primjenjuju odredbe Zakona o platnom prometu. Banka ima jedino obvezu pružiti informacije o kamatnoj stopi i naknadama. Osim toga, za prešutno prekoračenje nije obvezna procjena kreditne sposobnosti, ne primjenjuje se ograničenje visine EKS-a, a nije obvezna ni primjena odredbe o otplati duga u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja.

Kako bi zaštitili građane, HNB je predložio izmjene u Zakonu o potrošačkom kreditiranju kojima bi se uvela obveza ograničenja EKS-a kod prešutnog prekoračenja i ponuda otplate duga u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja. Traži se i da maksimalni iznos prešutnog prekoračenja bude 1500 kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno