16 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Odmorište i servisni punkt za cikloturiste na šetalištu Dionizija Švagelja

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Divovski drveni stolac na ulazu u šetališe Dionizija Švagelja uz Bosut, a kojeg krasi ime grada Vinkovaca, novo je inovativno, praktično i maštovito osmišljeno odmorište za cikloturiste. Ujedno sjajno mjesto za fotografiranje i odašiljanje promotivne razglednice Vinkovaca u svijet putem popularnih društvenih mreža, poručili su prvom fotografijom vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i v.d. pročelnice županijskog Odjela za gospodarstvo i održivi razvoj Marija Budimir.

Na njega se naslanja stalak za bicikle, a tik preko puta je servisna postaja s pumpom na kojoj tijekom odmora biciklisti mogu napumpati gumu, u slučaju nužde promijeniti ili zakrpati gumu ili napraviti brzi servis.

Projekt je ovo Županije i Ministarstva turizma s osiguranih preko 92% bespovratnih sredstava.

„Ovo je jedan početak, on označava pravac u kojem ćemo se kretati. Županija će poduprijeti i u financijskom i stručnom dijelu izgradnju biciklističkih staza i ruta. Neka ovo bude poticaj za sve koji razmišljaju u tom pravcu,” poručio je iz Vinkovaca vukovarsko-srijemski župan dodajući da su slična ciklo odmorišta postavljena u Vukovaru, Nijemcima i Andrijaševcima.

„Nastavno na program razvoja cikloturizma na kontinentu, u suradnji Ministarstva turizma i Vukovarsko-srijemske županije, ove je godine uloženo 260 000 kuna od čega je 240 000 bespovratnih,” istaknula je Budimir.


Ideja ove stolice, ujedno sličnih postaja je razviti u županiji mrežu biciklističkih staza što je preduvjet povezivanja sa susjednim županijama, pojasnio je Dekanić. Naravno, neki su krenuli, neki kreću, neki još nisu, dodaje, pa je ovaj simbolični projekt ujedno poticaj svim gradonačelnicima i načelnicima da u svojim razvojnim strategijama i prostornim planovima predvide prostor za biciklističke staze. Ne nužno uz prometnice ili ocrtavanjem nego, pri svakoj rekonstrukciji ulica ili prometnih pravaca koji povezuju dva mjesta, nađu prostor za izgradnju biciklističke staze, pozvao je vukovarsko-srijemski župan.

„Izuzetno je lijepo kada ruta ide prirodnim okruženjem tako da se možemo na vrijeme priključiti europskom trendu koji bilježi rast cikloturizma najviše od svih grana turizma,” kaže.

Kroz cikloturizam se otvara veliki prostor kroz kojeg možemo ponuditi i smještajne kapacitete, gastronomsku ponudu, povijesno-arheološku i sve ostalo što baštini naš prostor, zaključio je prvi čovjek Vukovarsko-srijemske županije izraživši žaljenje što nije ovom prilikom mogao odjenuti biciklističko odijelo s obzirom na protokolarne obveze u danima Vinkovačkih jeseni.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno