11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Održan prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Vukovaru je održan prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje na kojemu su sudjelovali djelatnici osam slavonskih općih i županijskih bolnica te Neurološke klinike KBC Osijek i KBC Zagreb, a održana su brojna predavanja te prezentirani zanimljivi prikazi bolesnika.

Skup je organizirao Odjel za neurologiju Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, a održan je pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. Cilj ovog sastanka bio je, osim međusobnog upoznavanja s uvjetima u kojim svaka neurologija u Slavoniji radi, razmjena iskustava; dobrih i loših ishoda u vođenju bolesnika, s ciljem postizanja što praktičnijih pristupa u postizanju dobre kliničke prakse.

Tom prigodom vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozdravio je sve nazočne te je istaknuo značaj održavanja stručnog skupa visoke razine na području naše županije. Zahvalio je eminentnim stručnjacima za brigu o zdravstvenim problemima građana Vukovarsko-srijemske županije koji pomažu u dijagnostici i liječenju pacijenata području naše Županije.

“Cilj ovog sastanka je, osim međusobnog upoznavanja s uvjetima u kojim svaka od naših neurologija u Slavoniji radi, razmjena iskustava, poboljšanje rada s neurološkim pacijentima, bolja dijagnostika i terapija, smanjenje invaliditeta te produženje života pacijenata“, istaknula je Voditeljica Odjela za neurologiju OŽB Vukovar dr. sc. Biserka Kovač.

Naglasila je da je smrtnost od moždanog udara u vukovarskoj bolnici nakon mirne reintegracije bila oko 50%, a desetak godina kasnije 14%, što je u skladu sa zemljama zapadne Europe. Rekla je i kako vukovarska bolnica ima 7 neurologa specijalista i 4 specijalizanta te da je odlično opremljena, ima 15 ležaja za hospitalizirane pacijente i dnevnu bolnicu.

Predsjednica hrvatskog neurološkog društva prof.dr.sc Zdravka Poljaković subspecijalist intenzivne neurologije Neurološke klinike KBC Zagreb rekla je kako je  pri razvoju neuroloških bolesti važna i prevencija, odnosno kontrola krvnog tlaka, šećera i masnoće u krvi,  tjelesna težina, tjelesna aktivnost, pravilna prehrane i  nepušenje.

Ravnateljica vukovarske bolnice, dr. Vesna Bosanac, izrazila je ponos na rad  neurologinja i organizaciju ovoga skupa jer, kako je rekla, “osim stručnog i mukotrpnog rada imaju vremena i za znanost i razmjenu iskustava“.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno