Kontaktirajte nas

Aktualno

Ogranak Vinkovci među aktivnijim ograncima Matice hrvatske

Objavljeno

-

2019. godinu vinkovački matičari su počeli koncertom Josipe Bainac, sopran i Davida Hauskneckta, glasovir te predstavljanjem strip albuma Nenada Barinića “Vukovar: HAŠ”

Sva događanja OMH u Vinkovcima za posjetitelje su besplatna te pozivaju sve, posebice mlade, da poprate njihov program

Matica hrvatska, najstarija hrvatska kulturna ustanova, utemeljena je 10. veljače 1842. godine, te na taj datum obilježava Dan MH. Uz Središnjicu u Zagrebu, Maticu čine i njezini ogranci, a među aktivnijima i plodonosnijima svakako je Ogranak MH u Vinkovcima.

Pododbor MH u Vinkovcima osnovan je 1937. godine. Njegova kulturna aktivnost u gradu i okolnim selima bila je zapažena napose u propagiranju i širenju matičinih izdanja. Godinu dana nakon osnivanja organizirani su “Dani hrvatske knjige”. Hrvatski branik izvjestio je: “Polučen je potpuno moralni i materijalni uspjeh. Tražene su ponajviše knjige pisaca, koje obrađuju hrvatsku povijest.” Iste 1938. godine odlučili su izdati sabrana djela Ivana Kozarca, pa je “Hrvatski branik” tiskao obavijest u kojoj se mole svi njegovi prijatelji i poštovatelji koji imaju tiskane ili u rukopisu pjesme, pripovjetke, crtice, da ih ustupe na uporabu “jer su Ivine stvari danas velika rijetkost.”

U komunističkoj Jugoslaviji rad MH zabranjen je nakon 1945., a u Vinkovcima je Pododbor obnovljen 1959. zaslugom Dionizija Švagelja. Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1971. dolazi do ponovne zabrane rada, koji je u Vinkovcima obnovljen 4. svibnja 1990., neposredno nakon prvih demokratskih izbora. Vrlo brzo MH ponovno postaje jedan od najvažnijih čimbenika u kulturnom životu grada i županije vođena predsjednicima Antunom Babićem, Antom Miljkom i Draženom Švageljom. Danas rad se ogleda u bogatoj izdavačkoj i programskoj djelatnosti. Među izdanjima posebno mjesto i dalje ima Godišnjak, a kao divot izdanje ističu monografiju “Vinkovci”. U nizu biblioteka značajna je i biblioteka za djecu i mladež “Grafiti”, koju je utemeljio pisac Vladimir Bakarić, a danas je sastavni dio nacionalnog književnog korpusa. U novije vrijeme veliko zanimanje pobudio je pretisak hrvatskog prijevoda knjige Ive Pilara “Južnoslavensko pitanje” iz 1943. godine. U programskoj djelatnosti tu su Dani MH u VSŽ u kontinuitetu od 2005., Tamburaški memorijal Hrvoja Majića, koji će ove godine obilježiti 20. obljetnicu, Vinkovački orguljaški festival utemeljen 2015. s HMI Podružnica Vukovar, Vinkovačka glazbena scena koja je ušla u XXV. sezonu te niz drugih događanja: promocija knjiga, književnih večeri, predavanja, filmskih, video i foto projekcija, izložbi… Gledano u prosjeku to je 3 do 4 događanja tjedno tijekom godine.

Ova godina počela je koncertom Josipe Bainac, sopran i Davida Hauskneckta, glasovir te predstavljanjem strip albuma Nenada Barinića “Vukovar: HAŠ”.

Ususret novim događanjima predsjednik doc.dr.sc. Dražen Švagelj ističe: “Nadamo se da ćemo i dalje uspjeti održati dosadašnju dinamiku rada posebice zahvaljujući velikom entuzijazmu i angažmanu članova Predsjedništva. Sva naša događanja za posjetitelje su besplatna te pozivam sve, posebice mlade, da poprate naš program. Inače, Ogranak je prešao broj od 300 članova i jedan smo od najbrojnijih ogranaka pa pozivam i sve koji to žele da nam se pridruže kao članovi, svi su dobrodošli”.

Aktualno

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Objavljeno

-

Napisao/la

    560 pregleda

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo i kretao se suprotnim prometnim trakom istočne vinkovačke obilaznice u trenutku kada mu je u susret došao teretni automobil našičkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 39-godišnjak s područja Općine Koška, prevozeći u tovarnom sanduku rasipni materijal.

Nakon sudara na središnjem dijelu prometne trake kojom se kretao teretni automobil, osobni automobil je odbačen u odbojnu ogradu te ponovno udara bočnim dijelom u teretni automobil, čiji je vozač, pokušavajući izbjeći osobni automobil, naglo skrenuo ulijevo, nakon čega također udara u odbojnu ogradu koju probija te slijeće na kosu zemljanu površinu gdje se okrenuo na lijevu bočnu stranu, uslijed čega se istresao rasipni materijal koji je prevozio.

Vozač osobnog automobila je na mjestu smrtno stradao, a vozaču teretnog automobila su u OŽB Vinkovci konstatirane lakše tjelesne ozljede.

U OŽB Vinkovci će se nad tijelom smrtno stradalog obaviti obdukcija, a vozaču teretnog automobila su izuzeti uzorci krvi i urina radi analize na prisutnost alkohola u organizmu.

O prometnoj nesreći policija će Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima dostaviti posebno izvješće.

Za vrijeme očevida, od 8 do 13 sati, promet je na toj dionici zaobilaznice bio zatvoren te se odvijao zaobilaznim smjerovima.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Objavljeno

-

Napisao/la

    87 pregleda
FOTO: Sanjin Strukić

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26.

Hrvatska nije izgledala nimalo dobro u ovom ogledu, a ključnu ulogu su imali vratari. Nebojša Simić imao je briljantan dan u kojemu je zaključao svoja vrata. Simić je upisao četrnaest obrana, dok su hrvatski vratari zajedno skupili njih deset. Rukometaši Crne Gore od samog starta su preuzeli konce igre i njihova pobjeda nije bila upitan niti u jednom trenutku. Franko Vujević bio je nezaustavljiv i za njegove udarce izvana nije bilo rješenja u brani. Kauboji su konstanto lovili zaostatak kojeg na kraju nisu dohvatili te su ostali poraženi sa šest razlike. Jako loša partija Hrvatske koja će se morati vaditi u iduća tri susreta. Sada slijedi sraz protiv prvog favorita prvenstva, Danaca, a ogled je zakazan za subotu u 20:30.

Nakon utakmice protiv Danske, Hrvatska će snage odmjeriti protiv Islanda i Nizozemske, a poraz protiv Danaca značit će oproštaj od Europskog prvenstva.

Nastavi čitati

Aktualno

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Objavljeno

-

Napisao/la

    155 pregleda

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene valute na kojoj je predsjednik Vlade rekao kako uvođenje eura ima puno prednosti za građane.

„Nestat će valutni rizik. Euro će donijeti velik poticaj međunarodnoj razmjeni dobara i usluga”, izjavio je Plenković te dodao kako depoziti u eurima čine 76% ukupnih oročenih i štednih depozita u bankama te da 50,3 posto ukupnih plasmana banaka čine plasmani u eurima.

„Namjera je da se u početku cijene izražavaju dvojno, u kunama i eurima. Cijelu 2023. će, nakon uvođenja eura, biti istaknute i u kunama. Dakle prvo ćemo plaćati u kunama i vidjeti i cijene u eurima, a potom ćemo plaćati u eurima, ali ćemo imati i cijene u kunama”, naveo je premijer te napomenuo kako je najvažnija zaštita potrošača.

Guverner naglašava kako je u zakonu najvažnije načelo prema kojem postojeći ugovori u kojem se navodi pozivanje na kunu vrijede i dalje.

„Što se tiče depozita i kredita građani se ne trebaju brinuti, preračunavanje u euro će se obaviti automatski na dan uvođenja eura po fiksnom tečaju konverzije i bez troška. Ugovori o svim kreditima i depozitima će nastaviti vrijediti”, istaknuo je Vujčić.

Čelni čovjek HNB-a navodi kako potrošač ne može biti u lošijem položaju nego što je bio prije te ako i bude razlike u drugoj decimali, onda ide na trošak banci.

„Kod zamjene gotovog novca, u ovom trenutku je oko 36 milijardi kuna u opticaju, bilo bi dobro da se tijekom ove godine što više tog novca položi u banke kako bi se logistički olakšala sama konverzija. Oni koji to ne uspiju učiniti, imat će šansu i nakon toga, godinu dana u Fini, bankama i Hrvatskoj pošti, a nakon toga novčanice zauvijek u HNB-u, a kovanice naredne tri godine”, poručio je Boris Vujčić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 10 sati

Nocebo efekt – neželjena reakcija nakon cijepljenja protiv koronavirusa

Prema novoj studiji koja je obuhvatila preko 45.000 pacijenata, većina neželjenih reakcija koje su ljudi iskusili nakon cijepljenja protiv covida-19...

Aktualnoprije 11 sati

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo...

Aktualnoprije 12 sati

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26. Hrvatska nije...

Vijestiprije 13 sati

Uskoro stiže jeftinija verzija lijeka protiv covida: Umjesto 700 koštat će 20 dolara

UN-ova agencija za patente sklopila je sporazume s gotovo 30 farmaceutskih tvrtki o proizvodnji generičkih verzija lijeka molnupiravir protiv covida-19 kompanije Merck, za...

Aktualnoprije 14 sati

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene...

Aktualnoprije 14 sati

Beroš: Zbog niske procijepljenosti u Hrvatskoj zasad nema ukidanja mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je danas da Hrvatska, zbog niske procijepljenosti stanovništva, zasad ne može razmatrati ukidanje niza epidemioloških...

koronavirusprije 15 sati

U Hrvatskoj ukupno 17.489 novozaraženih koronavirusom, potvrđenih BAT-om i PCR-om

U Hrvatskoj je danas s 11.343 pozitivnih slučajeva na PCR testiranju i 6146 na brzom antigenskom testiranju (BAT) drugi dan...

Aktualnoprije 16 sati

Nebeskoplavi otputovali u Medulin na drugu fazu priprema

Cibalia je danas krenula put Medulina gdje će odraditi drugi dio priprema koji će trajati do 29. siječnja. Ukupno dvadeset...

Najčitanije