2019. godinu vinkovački matičari su počeli koncertom Josipe Bainac, sopran i Davida Hauskneckta, glasovir te predstavljanjem strip albuma Nenada Barinića “Vukovar: HAŠ”

Sva događanja OMH u Vinkovcima za posjetitelje su besplatna te pozivaju sve, posebice mlade, da poprate njihov program

Matica hrvatska, najstarija hrvatska kulturna ustanova, utemeljena je 10. veljače 1842. godine, te na taj datum obilježava Dan MH. Uz Središnjicu u Zagrebu, Maticu čine i njezini ogranci, a među aktivnijima i plodonosnijima svakako je Ogranak MH u Vinkovcima.

Pododbor MH u Vinkovcima osnovan je 1937. godine. Njegova kulturna aktivnost u gradu i okolnim selima bila je zapažena napose u propagiranju i širenju matičinih izdanja. Godinu dana nakon osnivanja organizirani su “Dani hrvatske knjige”. Hrvatski branik izvjestio je: “Polučen je potpuno moralni i materijalni uspjeh. Tražene su ponajviše knjige pisaca, koje obrađuju hrvatsku povijest.” Iste 1938. godine odlučili su izdati sabrana djela Ivana Kozarca, pa je “Hrvatski branik” tiskao obavijest u kojoj se mole svi njegovi prijatelji i poštovatelji koji imaju tiskane ili u rukopisu pjesme, pripovjetke, crtice, da ih ustupe na uporabu “jer su Ivine stvari danas velika rijetkost.”

U komunističkoj Jugoslaviji rad MH zabranjen je nakon 1945., a u Vinkovcima je Pododbor obnovljen 1959. zaslugom Dionizija Švagelja. Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1971. dolazi do ponovne zabrane rada, koji je u Vinkovcima obnovljen 4. svibnja 1990., neposredno nakon prvih demokratskih izbora. Vrlo brzo MH ponovno postaje jedan od najvažnijih čimbenika u kulturnom životu grada i županije vođena predsjednicima Antunom Babićem, Antom Miljkom i Draženom Švageljom. Danas rad se ogleda u bogatoj izdavačkoj i programskoj djelatnosti. Među izdanjima posebno mjesto i dalje ima Godišnjak, a kao divot izdanje ističu monografiju “Vinkovci”. U nizu biblioteka značajna je i biblioteka za djecu i mladež “Grafiti”, koju je utemeljio pisac Vladimir Bakarić, a danas je sastavni dio nacionalnog književnog korpusa. U novije vrijeme veliko zanimanje pobudio je pretisak hrvatskog prijevoda knjige Ive Pilara “Južnoslavensko pitanje” iz 1943. godine. U programskoj djelatnosti tu su Dani MH u VSŽ u kontinuitetu od 2005., Tamburaški memorijal Hrvoja Majića, koji će ove godine obilježiti 20. obljetnicu, Vinkovački orguljaški festival utemeljen 2015. s HMI Podružnica Vukovar, Vinkovačka glazbena scena koja je ušla u XXV. sezonu te niz drugih događanja: promocija knjiga, književnih večeri, predavanja, filmskih, video i foto projekcija, izložbi… Gledano u prosjeku to je 3 do 4 događanja tjedno tijekom godine.

Ova godina počela je koncertom Josipe Bainac, sopran i Davida Hauskneckta, glasovir te predstavljanjem strip albuma Nenada Barinića “Vukovar: HAŠ”.

Ususret novim događanjima predsjednik doc.dr.sc. Dražen Švagelj ističe: “Nadamo se da ćemo i dalje uspjeti održati dosadašnju dinamiku rada posebice zahvaljujući velikom entuzijazmu i angažmanu članova Predsjedništva. Sva naša događanja za posjetitelje su besplatna te pozivam sve, posebice mlade, da poprate naš program. Inače, Ogranak je prešao broj od 300 članova i jedan smo od najbrojnijih ogranaka pa pozivam i sve koji to žele da nam se pridruže kao članovi, svi su dobrodošli”.