23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Oko 300 vinkovačkih srednjoškolaca zaplesalo protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Plesnom koreografijom Break the Chain u sklopu kampanje „Milijarda ustaje” učenici Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci i Srednje strukovne škole Vinkovci po deseti put podržali su borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kampanja je uglavnom usmjerena na prevenciju nasilja, odnosno želi se ukazati na ono nasilje koje se suptilno provodi u našoj sredini i općenito kulturi. U Hrvatskoj se kampanja „Milijarda ustaje” provodi od 2011., a nije joj cilj samo prikazati određenu plesnu koreografiju nego osvijestiti i potaknuti na razmišljanja o svemu onome što je neprihvatljivo, a provodi se u našim kulturama i posebno u odgojno obrazovnim ustanovama. Na današnji dan, 14. veljače, u 200 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj u 30-ak gradova, provodi se kampanja kako bi se ljudi osvijestili o rodno uvjetovanom nasilju koje je jako učestalo s obzirom na kulturne razlike kao i vršnjačko fizičko nasilje koje se provodi potpuno suptilno.„To može biti cyber nasilje, internetsko, verbalno koje ponekad bude tako snažno i učestalo. Pojedine osobe u takvom nasilju znaju biti žrtve koje pate, to je psihička bol koja ostavlja određene posljedice i često takvi učenici, nažalost, posegnu za suicidalnim reakcijama i potezima sa smrtnim posljedicama”, rekla je školska psihologinja u Zdravstveno veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara Vinkovci i voditeljica plesne koreografije Sanda Horvatović koja ističe kako, po interpretaciji naših mladih, nasilje uglavnom dolazi iz, često puta kažu, konzervativnih odgoja i obitelji kada ženska osoba ne smije prikazati nešto što je odstupanje od kulturne odlike ili navike pa takve osobe često kažu da su sami isprovocirali određene poteze ili reakcije suprotnog spola.

„Međutim, moramo biti svjesni da je svaki naš potez naša odgovornost, a ne možemo ju pripisivati, naprimjer, tome da je razlog to što netko ima poseban stil odijevanja. Ako taj netko ne ugrožava ili ne narušava socijalne, etičke i moralne norme onda točno vidimo gdje „leži” uzrok tom nasilju bilo da se radi o verbalnom ili fizičkom, odnosno o onim suptilnim oblicima nasilja koji se ni ne primjećuju, a naša uloga, odgojno obrazovnih radnika, je da obratimo više pozornost na to jer je to jedan dio i mentalnog zdravlja mladih odnosno osnovnoškolaca i srednjoškolaca”, pojasnila je za kraj školska psihologinja Sanda Horvatović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno