24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

“Oni za kojima uzdišu djevojke” oživjeli antiku bacanjem koplja, trčanjem, boksom…

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Rimski dani jedanaesti put približavaju nam slavnu povijest grada koji je nekada bio važna rimska kolonija poznata pod imenom Cibalae pa ulicama grada i parkom Lenije ovih dana vladaju Rimljani, Rimljanke, legionari, gladijatori i svi ostali koji uživaju u čarima antike. Službeno su večeras započeli programom „Oni za kojima uzdišu djevojke”, a svemu je prethodio mimohod sudionika od centra Vinkovaca do Arene pod stoljetnim stablima Lenija.

A ove godine prigodno. U centru zbivanja su drevni sportaši, velike zvijezde tih vremena. Boks, bacanje kugle i koplja, hrvanje, trčanje i ostali olimpijski sportovi prikazani su pred mnogobrojnom publikom u Areni, a sve ih je budnim okom pratio rimski car kojemu su se sudionici svim silama pokušali svidjeti.

„Naglasak je na sportu i Olimpijskim igrama s obzirom na veliko natjecanje koje počinje sutra. Sve smo povezali s kulturom i imamo preko 200 sudionika, osim iz Vinkovaca stigli su iz Italije, cijele Hrvatske, Orahovice, Osijeka… Jako puno ljudi koji su već nekoliko godina povezani s događajem koji nastaje u njihovoj kreaciji i stvaranju, svi aktivno oživljavaju antiku”, rekao nam je režiser večernjeg programa Vjekoslav Janković.

Među njima su bili i Aristosi iz plemena Suebi, Germani plaćenici u rimskoj legiji Prima Valentiana.

„Mi smo u kasnoj antici branili granicu Rimskog carstva na području Podunavlja, Vinkovci su bili jedno od glavnih sjedišta. U to vrijeme je jako puno Germana bilo u službi, čak i legionara. Civilizacije su se međusobno ispreplitale, čak su i Rimljani prihvatili nositi hlače što je za njih ranije bilo sramota, za razliku od Germana. Uz hlače, prihvatili su i dugačke mačeve Spatum koji su se nosili uglavnom u 1. i 2. stoljeću”, rekao nam je jedan od Germana netom prije nego što se pokazao publici.

Uz „one za kojima uzdišu djevojke” odnosno sportaše, u areni su se našli i žongleri vatrom, plesači i plesačice, ali i najmanji predstavnici nekadašnjih Vinkovaca koji su prigodnim programom podsjetili na nekadašnji život na ovim prostorima.

Kada govorimo o Vinkovcima i jednoj ovakvoj povijesno inspiriranoj manifestaciji, moramo još jednom podsjetiti kako se na ovom mjestu kontinuirano živi dugih 8.300 godina. Teško je uopće zamisliti kakvim je sve pričama i događajima u tom periodu ovaj naš kraj svjedočio, a period antičkih Cibala, rimskih careva, gladijatora i legionara, sigurno je jedan od najproučavanijih i najintrigantnijih perioda naše, ali i svjetske povijesti.

„Rimskim danima slavimo upravo bogatstvo povijesnog i kulturnog nasljeđa jednog od najstarijih svjetskih gradova, grada koji i danas odiše jednim posebnim šarmom, nečim što se ne može riječima opisati, što se mora doživjeti. Tu se kriju i ogromni turistički potencijali koje organizacijom ovakvih atrakcija želimo dodatno razvijati kako bi u konačnici u godini imali što više događaja koji će privlačiti goste iz cijele Hrvatske”, poručio je na otvorenju večeras zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Vinkovčane i njihove goste kasnije je zabavljala grupa Fluentes, sutra nas čeka koncert Subkulture, ali i navijanje za naše Vatrene u dvoboju protiv Španjolske direktno iz rimskog tabora!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno