21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Potpisani ugovori za zakup 115 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Općini Andrijaševci danas su potpisani ugovori za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području ove općine. Ugovori su potpisani za ukupno 115 hektara poljoprivrednog zemljišta s četiri nova zakupoprimca.

Natječaj je proveden po novom zakonu i vjerujemo kako će oni čim prije ući u posjed i krenuti s obradom zemlje. Posebno bih naglasio kako će s današnjim potpisima 99 % državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Andrijaševci biti obuhvaćeno ugovorima o trajnom zakupu na 20 odnosno 25 godina”, istaknuo je načelnik Ante Rajković.

Također, kazao je, Općina Andrijaševci prva je u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je u potpunosti realizirala povrat poljoprivrednog zemljišta oduzetog za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, te su i time vrlo zadovoljni.

Zahvalio bih i Ministarstvu poljoprivrede koje je našim elementarnom nepogodom pogođenim gospodarstvima dio šteta već isplatilo i do kraja godine se očekuje još jedna rata za isplatu šteta. Vjerujem da će to pomoći gospodarstvima stradalima u olujnom nevremenu da namire pretrpjelu štetu”, istaknuo je Rajković. 

Među onima koji su potpisali ugovor bio je i OPG-ovac Mario Batarilo iz Andrijaševaca.

U dva navrata dobio sam ukupno 22 hektara zemlje na 20 i 25 godina. Smatram kako je to je veliki doprinos za daljnji razvoj nas kao manjih poljoprivrednika i za budućnost moje obitelji. U našim počecima veliku smo potporu imali u iskustvu obitelji Mate Sabadoša, koja nam je bila desna ruka, a evo Općina Andrijaševci nas je prepoznala kao buduće poljoprivrednike koji zaista radimo i živimo od toga”, istaknuo je Batarilo.


Na svom gospodarstvu, kazao je, imali su i stočni fond svinja. Svih 28 koliko ih je bilo u upisniku preventivno je eutanazirano, odštetu su dobili, a nadaju se da će se u budućnosti nastaviti baviti svinjogojstvom. Tko ozbiljno radi od poljoprivrede može živjeti, kazao je Batarilo, kojemu je poljoprivreda osnovna djelatnost. Ipak, to je danas složenije nego nekada.

Danas je poljoprivreda dvokomponentna. Znači, moraš znati raditi, a isto tako treba znati i uklopiti se u ovu situaciju s administracijom. Prije se seljak morao brinuti što će, kada i kako posijati, a sada mora i pratiti natječaje i znati se prijaviti da ne bi zbog neke male greške ostao bez sredstava”, istaknuo je Batarilo.

Ugovor za zakup zemlje potpisao je i Danko Šinka, predsjednik Uprave PIK-a Vinkovci, koji je na ovom natječaju dobio 88 hektara zemlje, koju su već i koristili.

Zahvaljujuemo načelniku i Općini Andrijaševci koji su prepoznali i inicijative i rad PIK-a Vinkovci, a mi ćemo sigurno opravdati zemlju koju smo ovim putem zadržali. S Općinom imamo odličnu suradnju, a od naših 400 zaposlenika s područja ove općine njih je preko 60”, istaknuo je Šinka.

Kada je riječ o aktualnom problemu afričke svinjske kuge PIK Vinkovci, kazao je, ima dvije repro farme s kojih se godišnje isporuči preko 80 tisuća prasadi, dok sustav Portanove godišnje proizvodi preko 430 tisuća tovljenika što je preko 50 % hrvatske proizvodnje.

Treća kategorija biosigurnosnih mjera u cijelom sustavu primjenjuje se već godinama, a s pojavom afričke svinjske kuge te su mjere dodatno pojačane i definitivno se nadamo da taj problem neće doći u naše farme”, istaknuo je Šinka.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno