Kontaktirajte nas

Aktualno

Otvorena izložba Fotokluba Vinkovci “Budica – 5/A”, izložba za izložbu

Objavljeno

-

“Izložba fotografija “Budica” prijatelja i članova Fotokluba Vinkovci ustanovljena je pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju, kada je vinkovački toponim budica iskorišten kao sinonim jedne vremenske kapsule, nečega što mi nosimo i baštinimo u EU”, istaknuo je večeras u Galeriji fotografije Meraja predsjednik Fotokluba Vinkovci Dražen Bota na svečanom otvaranju pete po redu izložbe “Budica”, koja kao takva i nosi podnaslov 5/A.

Posebnost izložbi “Budica”, istaknuo je Bota, u tome je što autor sudjeluje s jednim radom kojeg sam bira što znači da može trenirati svoju samokritičnost i tako dopuniti svoje fotografsko znanje selektirajući vlastiti rad što je nekada, ako imaš dovoljno samokritičnosti, teže nego da ti netko drugi bira radove.

Posebnost ove izložbe, pak, u tome je što je do sada najbrojnija autorima, a svoje radove izložila su 72 autora. “Misija “Budice” i jest da odvaja ljude od računala, od “lajkova”, i vraća ih u onaj arhaični oblik druženja, znači fizički susret i to u Galeriji fotografije Meraja, koja kao jedan neformalni oblik galerije fotografije ima također tu misiju promoviranja fotografije kao oblika zdravog načina života i druženja ljudi”, istaknuo je Bota.

Također, posebnost je ove izložbe i to što će rezultirati još jednom izložbom. Riječ je, naime, o izložbi kojom će se mladi fotograf Mihael Španić samostalno predstaviti vinkovačkoj publici u nizu izložbi Fotokluba Vinkovci pod nazivom “U apsidi”. A Mihael je osmislio zanimljiv projekt. Od večerašnjeg otvaranja izložbe “Budica – 5/A” pa do Dana grada Vinkovaca, on će svojim fotoaparatom bilježiti portrete posjetitelja izložbe. Nastali portreti bit će izloženi najesen u apsidi Galerije fotografije Meraja. “Izložba “Budica” jedna je od omiljenijih i posjećenijih izložbi u Vinkovcima pa sam došao na ideju da “poslikam” posjetitelje ovogodišnje “Budice” kao Vinkovčane, i ne samo Vinkovčane, koji se zanimaju za fotografiju, za kulturu općenito. Kako se u zadnje vrijeme sve manje fotografija izrađuje na papir, ovo će biti jedan materijalni dokaz da su ljudi tu, da posjećuju izložbe, da nisu svi pobjegli u popularne zemlje EU”, istaknuo je Mihael.

A svi oni koji su propustili svoju priliku da ih Mihael večeras fotografira, mogu do Dana grada doći petkom, nedjeljom i utorkom od 19 do 21 sat, Mihael ih čeka. I nakon toga izložba “Budica – 5/A”ostaje otvorena za pogledati u istim terminima sve do kraja kolovoza.

Izložba “Budica – 5/A” dio je Salona fotografije Vinkovci 2018., a upriličena je u povodu Dana grada Vinkovaca. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić, koji je pohvalio rad Fotokluba Vinkovci zbog velike aktivnosti i zato što, u vremenu kada svatko na svom mobitelu ima stotine fotografija, koje su danas tu, a sutra nestanu, jer su izbrisane ili mediji na koje se pohranjuju zastarijevaju, ono što se prenese na papir, ostaje trajno i uvijek podsjeća na određeno vrijeme.

bdr

bty

bdr

bty

Aktualno

Periska nije suvenir!

Objavljeno

-

Napisao/la

    124 pregleda

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke.

Cilj akcije koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode jest identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u prirodi te praćenje stanja njezine populacije, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo.

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. “Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni imunitet”, ističu u Ministarstvu.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi treba provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki odnosno praznih ljuštura je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije građani mogu dojaviti na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i zainteresiranom javnošću.

Nastavi čitati

Aktualno

Kino pod zvijezdama

Objavljeno

-

Napisao/la

    496 pregleda

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno za sve gledatelje.

Projekcije su petkom i subotom od 21 sat, a Kino pod zvijezdama nudi šarolik izbor romantičnih filmova – američke, francuske, britanske, irske i talijanske kinematografije iz distribucije Discovery-a Hrvatska.

Vukovarke i Vukovarci tako se opuštaju uz Drew Barrymore, Bruce Willisa, Sharon Stone, Jude Law-a i mnoge druge poznate i manje poznate zvijezde.

Projekcije se održavaju na platou iza Hrvatskog doma, uz pogled na Dunav, ili u slučaju nevremena u dvorani Ružičkine kuće.

Večeras na rasporedu je Tajno pismo, a sutra Sve što želim. Za sljedeći vikend najavljeni su Slatki snovi i Kišni dan u New Yorku.

“Ponesite sa sobom omiljeno piće i grickalice te dobru volju! Čekamo vas!”, poručuju iz Hrvatskog doma Vukovar.

Nastavi čitati

Aktualno

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Objavljeno

-

Napisao/la

    1018 pregleda

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u mobilnoj aplikaciji CovidGO, izvijestila je Agencija za komercijalnu djelatnost.

Navode kako će se trajanje ranije izdanih potvrdi automatski produžiti te nije potrebno nanovo podnositi zahtjev, a građani od ovoga tjedna također mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO.

U navedenoj mobilnoj aplikaciji može se provjeriti i status potvrde koji je u skladu s hrvatskim pravilima verifikacije.

“EU digitalnu Covid potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti Covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) te osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer. Potvrda će u oba slučaja, sukladno novim pravilima, biti valjana 270 dana od dana cijepljenja drugom dozom”, navodi se u priopćenju AKD-a.

Osobe koje su cijepljene cjepivom Janssen, koje se prima u jednoj dozi, od sada potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im također biti valjana 270 dana od dana cijepljenja.

“Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona vrijediti 270 dana”, stoji u priopćenju.

Građani koji svoje potvrde prime preko elektroničke pošte mogu je spremiti u digitalni novčanik klikom na poveznicu iz e-pošte u kojem se nalazi i lozinka.

Ranije izdane potvrde građani mogu spremiti skreniranjem QR koda te unošenjem lozinke s potvrde.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 44 minute

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 13 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 14 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 15 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 17 sati

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Aktualnoprije 18 sati

Od ponedjeljka strože mjere na Jadranu

Za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih...

Aktualnoprije 19 sati

Novi sport na vinkovačkoj Banji

U Vinkovcima danas započinje lijepa sportska priča koja će, nadamo se, imati isto tako lijep i sretan epilog. Naime, Viinkovčanin...

Aktualnoprije 19 sati

U Hrvatskoj 176 novozaraženih

U Hrvatskoj je zabilježeno 176 novih slučajeva koronavirusa, a u prvih pet dana ovoga tjedna zabilježen je porast novozaraženih za...

Najčitanije