16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Otvorena izložba Fotokluba Vinkovci “Budica – 5/A”, izložba za izložbu

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

“Izložba fotografija “Budica” prijatelja i članova Fotokluba Vinkovci ustanovljena je pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju, kada je vinkovački toponim budica iskorišten kao sinonim jedne vremenske kapsule, nečega što mi nosimo i baštinimo u EU”, istaknuo je večeras u Galeriji fotografije Meraja predsjednik Fotokluba Vinkovci Dražen Bota na svečanom otvaranju pete po redu izložbe “Budica”, koja kao takva i nosi podnaslov 5/A.

Posebnost izložbi “Budica”, istaknuo je Bota, u tome je što autor sudjeluje s jednim radom kojeg sam bira što znači da može trenirati svoju samokritičnost i tako dopuniti svoje fotografsko znanje selektirajući vlastiti rad što je nekada, ako imaš dovoljno samokritičnosti, teže nego da ti netko drugi bira radove.

Posebnost ove izložbe, pak, u tome je što je do sada najbrojnija autorima, a svoje radove izložila su 72 autora. “Misija “Budice” i jest da odvaja ljude od računala, od “lajkova”, i vraća ih u onaj arhaični oblik druženja, znači fizički susret i to u Galeriji fotografije Meraja, koja kao jedan neformalni oblik galerije fotografije ima također tu misiju promoviranja fotografije kao oblika zdravog načina života i druženja ljudi”, istaknuo je Bota.

Također, posebnost je ove izložbe i to što će rezultirati još jednom izložbom. Riječ je, naime, o izložbi kojom će se mladi fotograf Mihael Španić samostalno predstaviti vinkovačkoj publici u nizu izložbi Fotokluba Vinkovci pod nazivom “U apsidi”. A Mihael je osmislio zanimljiv projekt. Od večerašnjeg otvaranja izložbe “Budica – 5/A” pa do Dana grada Vinkovaca, on će svojim fotoaparatom bilježiti portrete posjetitelja izložbe. Nastali portreti bit će izloženi najesen u apsidi Galerije fotografije Meraja. “Izložba “Budica” jedna je od omiljenijih i posjećenijih izložbi u Vinkovcima pa sam došao na ideju da “poslikam” posjetitelje ovogodišnje “Budice” kao Vinkovčane, i ne samo Vinkovčane, koji se zanimaju za fotografiju, za kulturu općenito. Kako se u zadnje vrijeme sve manje fotografija izrađuje na papir, ovo će biti jedan materijalni dokaz da su ljudi tu, da posjećuju izložbe, da nisu svi pobjegli u popularne zemlje EU”, istaknuo je Mihael.

A svi oni koji su propustili svoju priliku da ih Mihael večeras fotografira, mogu do Dana grada doći petkom, nedjeljom i utorkom od 19 do 21 sat, Mihael ih čeka. I nakon toga izložba “Budica – 5/A”ostaje otvorena za pogledati u istim terminima sve do kraja kolovoza.

Izložba “Budica – 5/A” dio je Salona fotografije Vinkovci 2018., a upriličena je u povodu Dana grada Vinkovaca. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić, koji je pohvalio rad Fotokluba Vinkovci zbog velike aktivnosti i zato što, u vremenu kada svatko na svom mobitelu ima stotine fotografija, koje su danas tu, a sutra nestanu, jer su izbrisane ili mediji na koje se pohranjuju zastarijevaju, ono što se prenese na papir, ostaje trajno i uvijek podsjeća na određeno vrijeme.

bdr
bty
bdr
bty

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno