33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Otvorena izložba “One su tu”: Minja Mitrović dobitnica Nagrade žirija

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Galeriji fotografije Meraja večeras je, prigodno uz Dan žena, svečano otvorena izložba “One su tu”.

Projekt pod nazivom “One su tu”, izložbu radova umjetnica u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, u Vinkovcima je pokrenula Ana Čolaković, mag. kip i prof. lik. kult., u suradnji s Ivom Muškić, mag. educ. art, a riječ je o projektu kojim se potiče stvaralaštvo žena i vidljivost žena umjetnica.

Nakon prve izložbe koja je predstavila umjetnice iz Vukovarsko-srijemske županije, već treću godinu izložba, koja prihvaća radove u svim medijima i tehnikama, natječajna je s Nagradom žirija i Nagradom publike i ima nacionalni karakter.

Veliko je zanimanje za ovu izložbu i umjetnica i publike tako da je ona postala projekt na kojemu se radi tijekom cijele godine. Za ovogodišnju izložbu prijavilo se 128 umjetnica što je jako velik odaziv koji jasno govori da umjetnice jesu aktivne na domaćoj likovnoj sceni, a izloženo je 19 radova od 15 autorica. Iako ovdje imamo radove žena umjetnica, ja bih rekla da je tu ipak riječ o umjetnosti općenito, a ne ženskoj umjetnosti, a to nam je i cilj, prikazati kako su žene ravnopravne i u tom stvaralačkom svijetu”, istaknula je Ana Čolaković.

A baš zato, zbog kvalitete radova pristiglih na natječaj, izbor onih koji će ući u izložbu nije bio nimalo jednostavan ni lak posao, istaknula je Vlatka Škoro, dr. art., treća članica žirija uz Anu Čolaković i Ivu Muškić i autorica predgovora za katalog izložbe.

Za ovakvim projektom doista postoji potreba i meni je drago da su se kolegice uhvatile u koštac s tim jer postoji stvarno velik broj autorica koje nisu uvijek jednako zastupljene kao muški kolege. S ovim projektom to se pokušava promijeniti i mislim da će u budućnosti ova izložba biti doista jedan kvalitetan godišnji presjek djelovanja suvremenih umjetnica u Hrvatskoj”, istaknula je Vlatka Škoro.

A nagrada žirija ove godine pripala je mladoj Vukovarki Minji Mitrović, koja je prošle godine na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku diplomirala na smjeru grafika, a na natječaj je prijavila svoj diplomski rad, digitalne fotografije na ljepenci pod nazivom Walkspace.

Rad je nastao u vrijeme lockdowna, a tematizira prostor odnosno moj doživljaj prostora u vrijeme kada smo zatvoreni. Neke svoje emocije i značaj toga prostora kojim se krećem prenijela sam putem fotografije dodatno naglasivši crvenom linijom neke putanje koje se ponavljaju svakodnevno”, istaknula je Minja Mitrović. 

A dok je Nagrada žirija dodijeljena večeras, Nagrada publike bit će dodijeljena po zatvaranju izložbe, istaknula je Iva Muškić.

Izložba će biti otvorena mjesec dana i cijelo to vrijeme posjetitelji mogu glasati za Nagradu publike bilo da anketni listić sa svojim glasom ubace u kutiju koja je ovdje postavljena ili da skeniraju QR code koji se nalazi na ulazu i tako otvore anketu i glasaju”, kazala je Iva Muškić.

Večerašnju izložbu otvorio je i predao nagradu Minji Mitrović gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić

Sada već tradicionalno obilježavamo Dan žena s ovom izložbom i našim umjetnicama koje ovu izložbu pripremaju i tako pridonose Vinkovcima, ali i šire, kao i sa svim umjetnicama koje se javljaju na natječaj, a onda u konačnici onima čija su djela izložena. Iskoristio bih ovu priliku da svim ženama, svim majkama, bakama, kćerkama, zaželim sretan Dan žena, ali i da pažnju koju zaslužuju imaju ne samo danas nego cijele godine”, poručio je gradonačelnik Bosančić.

Na izložbi se ove godine predstavljaju autorice: Tonka Špoljar, Iva-Matija Bitanga, Diana Mataković, Petra Šabić, Dajana Radoš, Maja Pajtak, Tea Teodorović, Celestina Vičević, Minja Mitrović, Doria Valković, Linda Golik Horvat, Mia Nikolašević, Ivana Ognjanovac i Mare Šuljak i Matea Šiprak. Predgovor izložbe potpisuje Vlatka Škoro, vizualni postav naslovnicu plakata i kataloga Iva Muškić, a postav izložbe Iva Muškić i Ana Čolaković. 

Posebna zahvala organizatora na potpori novoj izložbi ide Gradu Vinkovcima kao i Galeriji fotografije Meraja koja je ustupila svoj prostor i Gradskom muzeju Vinkovci, koji je i ove godine podržao realizaciju programa i u čije ime je otvorenju nazočila Mia Sidorov, voditeljica Etnološkog odjela GMV. 

Prigodno uz Dan žena predstavile su se i mlade glazbenice, učenice osnovne i srednje Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci, Hana Mustafov i Dunja Ležajić na glasoviru, Katarina Turić, Laura Sedlar i Petra Čović na flauti te Eva Kelava i Petra Jozinović na violini, u programu pripremljenom s profesoricama Ivanom Huk, Petrom Marković, Vedranom Vrtarić i Tamarom Krajnović.

Izložba će biti otvorena do 8. travnja utorkom, srijedom i četvrtkom od 18-20 sati i subotom od 10-12 sati, uz slobodan ulazak. Moguć je i dodatni termin uz najavu za grupne posjete. 

   

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno