4 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. ožujka 2023.

Ove školske godine s 52 učenika radilo je 49 pomoćnika u nastavi

Više od autora

- vl promo-

Završen je treći u nizu projekt „Osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u Vinkovcima”. U projektu je sudjelovalo ukupno 52 učenika s 47 asistenata te dvoje stručnih komunikacijskih posrednika koji su znakovnim jezikom prenosili učenicima ono što govore učitelji. Danas je u Gradskoj vijećnici održana završna konferencija u okviru završetka projekta na kojoj je bio i zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

„Projekt je značajan jer omogućuje osnovnoškolsko obrazovanje svih učenika s poteškoćama u razvoju, odnosno učenika kojima je neophodan angažman asistenata u nastavi. Tako učenici lakše stječu svoje formalno obrazovanje, razvijaju svoje društvene vještine te jačaju svoje samopouzdanje i samostalnost”, objasnio je Romić te dodao da projekt ima veliki značaj za lokalnu zajednicu.

„Projekt je za nas već postao uhodan jer već dugi niz godina provodimo ovakav i sličan projekt. Specifičnost ovog projekta je što trajao samo jednu školsku godinu”, izjavila je Marina Karačić, voditeljica projekta osiguravanja pomoćnika u nastavi iz Razvojne agencije VIA.

Projekt se provodio u svim osnovnim školama Grada Vinkovaca, a po prvi put projektu se priključila i Glazbena škola Josipa Runjanina i to sa srednjoškolskim projektom te postala prva takva škola u Hrvatskoj.

„Kroz projekt je prošlo 49 pomoćnika, od kojih smo za njih 24 omogućili službenu edukaciju jer je ranije nisu imali. Osim toga, možemo reći da su kroz projekt sudjelovali svi vršnjaci učenika s teškoćama u razvoju koje smo senzibilizirali za potrebe navedenih učenika”, objasnila je voditeljica provođenje projekta.

Projekt je vrijedan milijun i 600 tisuća kuna od kojih je 90 posto sufinancirano iz sredstva Europske unije, dok ostatak troškova pokriva Grad.

Na završenoj konferenciji sudjelovala je i ravnateljica Glazbene škole Dinka Peti pohvalivši pomoćnicu koja radi u Glazbenoj školi te s kojom imaju lijepu suradnju.

„Roditelji su prezadovoljni, naš učenik još više, razred je to prihvatio, školi je to jedna nova interesantna priča. Mislim da je to i jedan novi oblik suradnje i njoj i nama”, opisala je Peti svoje iskustvo s projektom te je čestitala agenciji VIA na hvalevrijednom projektu.

 

 

Samo riječi hvale za projekt ima i psiholog Osnovne škole Ivana Mažuranića.

„Ovdje se definitivno govori o pomoći na više razina ili dobrobiti. Bilo bi dobro kad bi bilo još više pomoćnika jer se potrebe povećavaju i kad bi se pomoć omogućila svima”, izjavio je psiholog Robert Kovačević.

Svake godine raste broj učenika koji trebaju pomoćnika u nastavi te iz Razvojne agencije poručuju da će zato povećati broj pomoćnika za iduću školsku godinu.

„Predali smo zahtjev za odobravanje projekta i za sljedeću školsku godinu. Kroz sljedeću školsku godinu ćemo imati potrebu za 45 pomoćnika, odnosno 44 pomoćnika i jednim stručnim komunikacijskim posrednikom. Za sada imamo odobrenje Ministarstva za 53 učenika”, objasnila je Karačić.

Zamjenik Romić zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu.

„Veliko hvala Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA koja je taj projekt prijavila i provela bez greške zahvaljujući našoj voditeljici projekta Marini Karačić bez koje ovog projekta ne bi ni bilo”, poručio je Romić za kraj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno