24 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Ožujak bez supermarketa

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Facebook stranica Vinkovci – najstariji grad u Europi objavila je danas tekst u kojemu pozivaju građane da probaju izazov i tijekom mjeseca ožujka ne kupuju u supermarketima, nego da se više okrenu domaćim proizvodima i proizvođačima. Izazov pod nazivom “Ožujak bez supermarketa”, kako kažu, nije bojkot supermarketa, već stvaranje navike kupnje hrane i iz domaćih izvora i podrška malim poduzećima.

“Ožujak bez supermarketa” ide korak dalje od ohrabrivanja ljudi da smanje svoje oslanjanje na pogodnost supermarketa do toga da pronađu rješenja za opstanak malih proizvođača. Savjetuju da je najbolja opcija najprije pronaći dobra mjesta za kupnju, kao što su tržnice, lokalne voćarnice ili domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Izazovan aspekt može biti da građani vjerojatno neće naći širinu proizvoda dostupnih kao u velikim supermarketima, no tajna je u tome da se nastoji koristiti alternative supermarketa onoliko koliko je to prihvatljivo. Ako se samo dio redovite potrošnje naših građana prebaci na ove lokalne alternative, oni će rasti i time ćemo i mi sami pridonijeti razvoju lokalnog gospodarstva.

Konačno, smatraju autori ove ideje, građani će otkriti kako prelazak na lokalne alternative supermarketima znači postupno manje prerađenih proizvoda i više sezonskih, odnosno zdravih.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno