4 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Pada broj oboljelih od gripe

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako najjača gripa u posljednjih pet godina postupno jenjava po broju oboljelih. Od nje je ove sezone do sada u Hrvatskoj službeno oboljelo više od 48 tisuća osoba, dok je čak 75 osoba umrlo.

Na području naše županije do sada je prijavljeno ukupno 1615 osoba oboljelih od gripe, no situacija se u 6. tjednu znatno popravila. Do 5. tjedna bilježen je porast broja oboljelih, međutim u 6. tjednu ove godine došlo je do pada.

“Za razliku od 5. tjedna kada je bilo prijavljeno 462 novooboljele osobe, u 6. tjednu su prijavljene 284 oboljele osobe. Taj pad zabilježen je i na nivou Hrvatske”, pojasnila nam je Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Dodaje i kako je neizvjesno do kada će epidemija potrajati – prošle godine oboljeli su bilježeni sve do početka travnja.

Iako epidemija jenjava, nije loše podsjetiti se nekih od preventivnih mjera kako epidemija ipak ne bi potrajala sve do sredine proljeća. Uz cijepljenje, preporučuje se redovito pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje zatvorenih prostora s velikim brojem ljudi, prikladna obuća i odjeća s obzirom na vremenske uvjete. Isto tako, kada do obolijevanja dođe, preporuka je odležati do izlječenja, skidati povišenu tjelesnu temperaturu, uzimati dovoljno tekućine te kontaktirati liječnika. Povišena temperatura, bol u mišićima, groznica, grlobolja, kašalj i začepljen nos simptomi su gripe. Ako temperatura potraje više dana, tada je potrebno i otići liječniku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno