Grad Vukovar osigurao je korištenje usluge pametnog parkinga u 1. zoni naplate parkiranja. U suradnji s A1 Hrvatska, koja nudi vrhunsku tehnologiju i krajnja rješenja, u Vukovaru je ugrađen sustav pametnog parkiranja koji obuhvaća 121 autonomni, bežični parking senzor i informativne LED zaslone povezane A1 NB IoT mrežom.

Grad Vukovar tako je postao jedan od rijetkih gradova koji se mogu pohvaliti sustavom pametnog i digitalnog parkiranja, a uz to, i moderna mobilna aplikacija korisnike izravno dovodi do slobodnih parkirnih mjesta i govori o njihovoj raspoloživosti. Na 3 lokacije u gradu postavljeni su displeji koji obuhvaćaju 121 parkirno mjesto, a prvi su u Hrvatskoj, ističu u Gradskoj upravi, koji ovakvim sustavom nude informacije i o slobodnim mjestima za invalide. Ovakav sustav parkiranja, ističe se, uvelike poboljšava sigurnost prometovanja i ne stvara gužve te doprinosi podizanju kvalitete života Vukovarcima.

Instalirani pametni bežični senzori povezani u „Internet of things“ neprestano očitavaju stanje parkirališta te koriste baterije koje troše izuzetno malo energije. Tako je omogućeno praćenje informacija o stanju slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu, na postavljenim displejima na ulazu na parkirališta te putem besplatne mobilne aplikacije. Korisnici mogu jednostavno, Android mobilnom aplikacijom – A1 Smart Parking dobiti informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila. S druge strane, gradska tvrtka Komunalac d.o.o. sustavom upravlja pomoću administracijskog sučelja kojem se, zahvaljujući Cloud tehnologiji, može pristupiti bilo kada i s bilo kojeg mjesta internetskim preglednikom.

Osim što uvelike pomaže korisnicima parkirališta pronaći slobodno parkirno mjesto, cilj pametnog parkinga je i optimizacija protoka vozila kroz najfrekventniji dio grada, što pozitivno utječe na smanjenje buke, sigurnost djece prilikom prelaska pješačkih prijelaza i opće zadovoljstvo korisnika parkirališta.