24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Park 109. vinkovačke brigade

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Legendarna 109. vinkovačka brigada među prvim je ustrojenim postrojbama Zbora narodne garde Republike Hrvatske, a njezini pripadnici ovih dana obilježavaju 28. obljetnicu osnutka. Ustroj je završen 28. svibnja i na taj datum slavi se dan postrojbe. Brigada je sastavljena od tri bojne, pristožernih postrojbi i zapovjedništva. Iako znatno slabije naoružani od agresora imali su jasan cilj: zaustaviti agresora, ustrojiti i naoružati vojsku i stvoriti državu po mjeri hrvatskog čovjeka, ističu danas članovi Udruge ratnih veterana 109. br. ZNG.

“Drago mi je da je učinjen ovaj korak da se 109. brigada izvuče iz anonimnosti, jer ovo je brigada koja je pružila mogućnost i vrijeme da se ostale hrvatske postrojbe organiziraju i pripreme, naoružaju i obuče za obranu suvereniteta Republike Hrvatske. Dakle ova brigada nije branila samo ovaj kraj i ovu regiju, nego cijelu Hrvatsku”, istaknuo je danas prilikom otkrivanja spomen ploče kod Parka 109. brigade u Vinkovcima umirovljeni brigadir Hrvatske vojske i pomoćnik ministra branitelja Filip Aračić.

Naime, prostor između Centra Mala Terezija i mjesnog odbora Mala Bosna od sada nosi naziv Park 109. brigade, a po riječima gradonačelnika Ivana Bosančića na ovom mjestu trebalo bi niknuti i spomen obilježje ovoj brigadi. “Duže vremena želja nam je da ovaj prostor nosi naziv po legendarnoj 109. brigadi, jer upravo ovdje je bila prva crta bojišnice i ovaj će park simbolizirati otpor Vinkovčana u Domovinskom ratu, kao i žrtvu koju su ovi ljudi podnijeli za Hrvatsku. Park se prostire na 12 hektara i uskoro bi trebao bit u punom svom sjaju, a kada prođe potrebno vrijeme, dok zemlja slegne, radit ćemo i na postavljanju spomen obilježja, tako da bi ovaj prostor trebao biti jedno mjesto gdje će građani rado dolaziti uživati u miru i prirodi, a koji nije previše udaljen od samog središta grada”, rekao je gradonačelnik.

Sve prisutne uvodno je pozdravio bojnik Jakov Milanović-Brada, koji je tom prilikom naglasio da je program obilježavanja 28. obljetnice ustroja počeo danas u Vukovaru, turnirom u kuglanju, a nastavlja se sutra u Otoku, koji je domaćin ove godine. Naime, kako kaže, dogovoreno je da svake godine drugo mjesto bude domaćin proslavi, dok su Vinkovci domaćin na okrugle obljetnice. U Komletincima će pak u nedjelju biti održana likovno kolonija pod nazivom “Prva crta obrane”.

U ratnom putu ove postrojbe 28. lipnja 1991. zapovjeđena je mobilizacija koja nije u cijelosti izvršena. Mobilizirano je zapovjedništvo, pristožerne postrojbe i 1. bojna sa zapovjedištvom u Ivankovu. 2. bojna trebala je biti mobilizirana u Komletincima, ali je mobilizacija prekinuta i pripadnici te bojne raspoređeni su po mjesnim zajednicama u istočnom dijelu tadašnje općine Vinkovci.

“Ovakav slijed ustrojavanja brigade, a na veliki prostor koji je branila, oko 70 km bojišnice od šume Durgutovice, preko Nuštra i Vinkovaca, desnom obalom Bosuta od Privlake, Otoka, Komletinaca, Nijemaca, Podgrađa, Apševaca do Lipovca, dosta je usložio organiziranje obrane na istočnom dijelu bojišnice, pa neprijatelj ovladava crtom od Tovarnika do Vinkovaca, odnosno lijevom obalom Bosuta. 1. listopada 1991. godine ustrojava se na tom dijelu 2. bojna, kako bi zaustavili daljnje napredovanje agresora. Da bi organizirali bolju obranu grada Vinkovaca ustrojava se i 3. bojna u samom gradu. Brigada je u svom razvoju ustrojila i 4. bojnu, zatim 5. bojnu u Nuštru, pripajanjem HOS-a osnovana je i 6. bojna”, ističe umirovljeni pukovnik Ivan Grčić, zapovjednik 2. bojne.

Do kraja 1991. brigada je brojila 4000 branitelja te uz bolju popunjenost naoružanjem nanosila velike gubitke agresoru iako je nesrazmjer snaga i dalje bio velik jer je na ovoj bojišnici bilo 35.000 agresorskih vojnika i ogromno naoružanje. Veći dio snaga uporabio je na Vukovar u koji, uz velike žrtve, ulazi 18. 11., a prije toga, 15. 11., zauzeo je Lipovac, Apševce i Podgrađe, a 17. 11. Nijemce i Donje Novo Selo gdje je konačno i zaustavljen.

Uz pripadnike 109. brigade, ističu veterani, u obrani ovih prostora sudjelovale su i postrojbe vojske i policije iz drugih dijelova Hrvatske. Značajnije postrojbe bile su 105. bjelovarska brigada, 2. bojna 3. gardijske brigade, 131. županjska brigada, 108. brodska brigada, 83. samostalna zagrebačka bojna, PU Varaždin, PU Vinkovci, kao i niz drugih postrojbi koje su kraće vrijeme boravile na ovim prostorima. Nikako se ne smije zaboraviti, ističu, uloga postrojbi HOS-a i Samostalne vinkovačke satnije. A nemjerljiv doprinos u normalizaciji života u gradu i ostalim mjestima uz i oko crte bojišnice dale su i sve civilne strukture tako da se život odvijao gotovo normalno, a štete od ratnih djelovanja brzo su sanirane. 109. vinkovačka brigada u odnosu na ostale postrojbe u Hrvatskoj imala je daleko najviše stradalih, 202 poginula, 24 nestala i preko 600 ranjenih, a, kako kažu, ako hrvatska država jednom proglasi heroje Domovinskoga rata onda je to zasigurno pripadnik 109. Andrija Andabak s uništena 32 oklopna vozila.

Za svoje zasluge 109. brigada odlikovana je ordenom Red Nikole Šubića Zrinskog, Poveljom Vukovarsko-srijemske županije i Zlatnom plaketom “Grb grada Vinkovaca”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno