19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Pedesetak volontera brine o potrebama hrvatskih branitelja

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Raznim aktivnostima potiču stvaranje drugačije slike o hrvatskim braniteljima u današnjem društvu. Na sebe su preuzeli najteži posao – palijativnu skrb, a tri godine od prve edukacije, humanitarna udruga Branitelj pomaže branitelju proširila se i na nekoliko gradova diljem Hrvatske.

U travnju 2019. godine pokrenut je Palijativni tim koji je uključivao šest hrvatskih braniteljica i branitelja koji su volonterski radili zajedno s djelatnicima Doma zdravlja Vukovar. S vremenom su, priča predsjednik udruge Branitelj pomaže branitelju Željko Miškulin, htjeli proširiti projekte pa su tri mjeseca poslije osnovali udrugu čiji je cilj podrška braniteljskoj populaciji.

„Uvidio sam potrebe branitelja i njihov osjećaj zaboravljenosti od kada su se razboljeli. Smrtnost branitelja i zdravstveni problemi bili su veliki, nas nekoliko boluje od multiple skleroze, a većina članova ima status hrvatskog ratnog vojnog invalida. To mi je bio put i vodilja da se upustim u avanturu koja se pokazala korisnom i uspješnom”, kaže Miškulin. U udruzi je 50 članova volontera i iako je na početku okupljala ljude iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, danas oni stižu i iz drugih hrvatskih županija.


Na početku su članovi osnivači i predsjednik Miškulin kao volonteri Doma zdravlja Vukovar pružali palijativnu pomoć braniteljima u njihovim domovima, družili se s njima i razgovarali, a članovima obitelji omogućavali da obavljaju druge poslove. S vremenom su osigurali posjet stomatologa branitelju koji je tada dvije godine bio ležeći pacijent, dok su im se kasnije pridružili duhovnici i svećenici. Sada pružaju psihološku podršku, organiziraju im preglede, kontrole, sanitetski prijevoz, besplatan smještaj i prehranu za vrijeme liječenja članovima obitelji u Zagrebu.

„Imamo odličnu suradnju s bolnicom u Vukovaru, ali i sa zdravstvenim ustanovama u Osijeku, Zagrebu, Zadru te Domom zdravlja u Vinkovcima. Usredotočili smo se i na pomoć djeci hrvatskih branitelja s poteškoćama u razvoju i teškim invaliditetom, nabavljamo im opremu i pomagala, a pomaže nam i Caritas”, pojasnio je Miškulin dodavši kako su branitelji oduševljeni što netko misli i na njihove potrebe.

Iza njih su četiri provedena projekta, rade na sljedeća tri, a u planu su i nove edukacije te povećanje broja članova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno