12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Pedijatriji vinkovačke bolnice novi aparat za praćenje dijabetesa

Više od autora

- vl promo-

Na inicijativu Udruge mladih oboljelih od dijabetesa „InŽulini” Županja Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 2.187,50 eura za nabavku aparata za određivanje HbA1c iz kapilarne krvi za potrebe Odjela za pedijatriju Opće županijske bolnice Vinkovci. Aparat će biti korišten za praćenje zdravstvenog stanja oboljelih od dijabetesa tipa 1.

Kako je istaknula tajnica udruge Inžulini Karolina Žaper olakšat će djeci jer neće imati stres i traumu kad idu na kontrolu, neće se morati bosti u venu, nego u prstić, kao što to rade u svakodnevnom životu. „Brojimo 71 član udruge, od toga je 35 djece u dobi do 22 godine. Kako se naša djeca liječe u vinkovačkoj bolnici, s liječnicom Karnaš prepoznali smo potrebu kupnje aparata i usudili se poslati zamolbu županu. On je tu inicijativu prepoznao i odobrio sredstva za kupnju aparata na čemu smo izuzetno zahvalni”, kazala je.

Liječnica Helena Karnaš kazala je kako će im taj aparat olakšati jer će imati rezultat u trenutku kad dijete dolazi na kontrolu. „Na licu mjesta onda možemo razgovarati o stupnju kontrole, o bolesti, o tome je li stanje dobro, trebamo li nastaviti tako ili nešto promijeniti i popraviti. Inače, nakon pretraga u laboratoriju rezultate bi imali dan, dva kasnije, ovako ih imamo odmah”, pojasnila je Karnaš.


Kako nam je rekla djevojčica Maja, dijabetes ima dvije godine. „Mogu se baviti sportom i ići u školu, a iako je na početku bilo malo strašno poslije sam se naviknula”, rekla je. Martina je istaknula kako se njezini prijatelji uvijek zabrinu kad je šećer nizak ili visok. „Nekad mi se to dogodi u školi, prije dva dana su se jako zabrinuli jer je bio 2,4. Onda treba šećer izmjeriti kroz krv, staviti iglicu u prst i dati sok ili bombone”, pojasnila je.

„Uz stručno vođenje ravnatelja i liječnika na pedijatriji pri kupovini aparata, mislim da smo učinili dobru stvar za naše najmlađe. Uvijek smo tu za ovakve situacije, a istaknuo bih kako je smisao djelovanja udruga, između ostaloga, upravo skrenuti pozornost na ono što se događa i gdje postoji potreba učiniti korist onima koji su u potrebi, a posebice najmlađima”, rekao je župan Damir Dekanić ovom prigodom.

Ravnatelj OŽB Vinkovci Krunoslav Šporčić istaknuo je kako će uređaj značajno doprinijeti kvaliteti i jednostavnosti praćenja djece s dijabetesom. „Bit će korišten u dobroj kvaliteti zdravstvene zaštite kako bi djeci koja su, nažalost, u ranoj dobi oboljela od dijabetesa pomogli da žive što normalnije i budu jednaki kao svi njihovi zdravi vršnjaci”, istaknuo je dr. Šporčić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno