4 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Pet Vinkovčana sudjeluje na Europskom prvenstvu u futsalu

Više od autora

- vl promo-Ogromna i povijesna stvar za Aureliju, ali i za cijele Vinkovce je što će klub imati čak petoricu Vinkovčana na europskom prvenstvu u Jaenu.

Duje Dragun je ušao u povijest kao prvi Vinkovčanin koji je upisao službeni nastup za U19 hrvatsku futsal reprezentaciju, a potom i prvi strijelac u dresu iste. Nastavno na sva navedena postignuća, osvojio je i srebrnu medalju s Hrvatskom na prvom povijesnom U19 Futsal Euru. Tri godine poslije, drugo europsko prvenstvo je pred nama, a Hrvatska se ponovno izborila za mjesto među osam najboljih.

Ne samo to, nego ovog puta imamo čak četiri naša predstavnika više u odnosu na prvi Euro. Romeo Sušac, Marko Pest-Mundvajl, Filip Josipović, Miron Kobašević te trener, Kristian Šoštar, članovi su izabrane vrste koja će otputovati u španjolski Jaen gdje se održava europsko prvenstvo između 04.09. – 10.09.2022.

Romeo Sušac je kao kapetan predvodio reprezentaciju u uspješnim kvalifikacijama za Euro, a s njim se i Filip Josipović upisao u strijelce istog natjecanja. Tako je Hrvatska izborila drugi od dva europska prvenstva u futsalu za U19 kategoriju čime spada u krugu tek pet europskih zemalja koje su to ostvarile. Svjetske velesile, Španjolska i Portugal te Ukrajina i Poljska, jedine su koje su to još uspjele.

Ono na što su u klubu najviše ponosni jest činjenica da imaju najviše predstavnika u izabranoj vrsti. Nevjerojatan podatak, posebice kada se uzme veličina grada kao što su Vinkovci. Dakle, od petnaest pozvanih igrača, četiri dolaze iz Aurelije (26%), a uz to ima i trenera u stručnom stožeru. Nove zlatne stranice za klub, a komentar na to, dao nam je predsjednik kluba, Mladen Crnaić.

“Svi u klubu smo oduševljeni i presretni s reprezentativnim pozivima. Ne mogu reći da nismo očekivali takav broj i apsolutno smatram da su zasluženi! Pripremali smo igrače cijelo ljeto za taj dan vjerujući u njih, ali ipak je poseban osjećaj kada dođe službeni poziv. To je nemjerljiv značaj za klub kada uzmete u obzir da od petnaest igrača, čak četiri su naša. Kada bi uzeli i reprezentacije iz drugih naših sportova, teško da bismo našli takvu situaciju. Ne kažem da nema, ali kada znamo koliki su veličinom Vinkovci, mislim da nismo svjesni i da čak ne znamo ni cijeniti ovakav uspjeh”, rekao je Mladen Crnaić.

Na pitanje koliko je bilo potrebno vremena, truda i zalaganja za ovakve uspjehe, odgovor je jasan – 9 godina! 

Od prvog dana osnivanja kluba, zacrtani su jasni ciljevi, a to je razvoj akademije i mladih igrača i polako sav rad dolazi na naplatu. To nije rad jedne ili dvije sezone, to je rad i iz vremena dok ovi navedeni igrači uopće nisu bili u klubu. a vjerojatno nisu ni mislili da će jednog dana biti futsal igrači. Jednostavno, to je kontinuirano ulaganje u znanje, educiranje trenera i građenje uvjeta da bi ti igrači mogli biti što su danas. Ovo je jedan od plodova tog rada, a siguran sam da će ih biti još puno u budućnosti. Dakako, moram naglasiti da su ovi igrači podnijeli veliku žrtvu u ostvarivanju svojih ciljeva. Što kroz treniranje cijele sezone, ali i preko ljeta dok je većina na odmoru i kupanju, oni su mukotrpno radili i trenirali jer su vidjeli viši cilj”, navodi Crnaić.

Romeo je kapetan reprezentacije, njegova uloga je jasna, a isto tako se puno očekuje i od ostalih igrača.

Romeo je lider i nositelj reprezentacije, to je i pokazao kroz sva okupljanja. Naravno da očekujem da će blistati i biti na svojoj razini, a sigurno će mu pažnju posvetiti i protivnici te mu otežati jer kapetanska traka govori sama za sebe. Marko je zasigurno pun motiva jer je propustio posljednje okupljanje te se maksimalno posvetio radu i pripremi i uvjeren sam da će biti fantastičan jer je izvrstan igrač”, govori predsjednik Aurelije. 

Filip i Miron su najmlađi članovi reprezentacije uz Duju Dragičevića iz Vrgorca.

“Fićo je igrač kojeg nakon ovoga očekuje još jedan reprezentativni ciklus i to puno govori o njegovoj kvaliteti. Fantastična lijeva noga i budućnost našeg kluba, a već se pokazao kao jedan od glavnih kotačića reprezentacije. Mirona također očekuje još jedan ciklus te će mu ovo iskustvo, kao i svako ranije izvrsno doći i u daljnjoj karijeri. Isto tako, nemam dvojbu da svaku minutu koju dobije će odraditi besprijekorno”, navodi Crnaić.

Podsjetimo, Hrvatska se nalazi u grupi A, zajedno s domaćinom Španjolskom, Ukrajinom te Rumunjskom. Prvi susret je onaj protiv Ukrajine, a na rasporedu je u nedjelju, 04.09., s početkom u 13:30 što će ujedno biti i prvi susret turnira.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno