27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Petar Šimić: Gospodine Grbin, ne širite dezinformacije kao u pandemiji, svinjogojaca i svinjokolja će uvijek biti u Slavoniji

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

”Neka gospodin Peđa Grbin obiđe Vukovarsko-srijemsku županiju i popriča s privatnim svinjogojcima koji imaju 3. kategoriju biosigurnosti, one koji su slušali upute Ministarstva poljoprivrede jer STRUKA/STRUČNOST se mora slušati”, izjavio je Petar Šimić, predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika te član predsjedništva HDZ-a, osvrćući se na nedavna zbivanja po cijeloj županiji vezana uz pojavu afričke svinjske kuge te njeno saniranje i ublažavanje posljedica za svinjogojce, OPG-ove i sve uključene u lancu svinjogojstva, a odgovarajući na prozivke predsjednika SDP-a Peđe Grbina tijekom nedavnog stranačkog posjeta Starim Mikanovcima.

Podsjetimo, Grbin je odandje prozvao Vladu i resorno ministarstvo za kašnjenje s mjerama i izostanak odgovarajuće reakcije.

“Poručujem gospodinu Grbinu, čija stranka iz mjeseca u mjesec gubi na kredibilitetu, kako su Vlada RH predvođena Andrejom Plenkovićem i nadležno Ministarstvo poljoprivrede u sinergiji sa županijskim stručnim službama reagirali pravodobno i na adekvatan način, žurno su osigurana ogromna financijska sredstva te dane upute svinjogojcima u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge”, navodi u priopćenju Petar Šimić.

Grbina podsjeća kako su Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede osigurali bespovratna sredstva za prekategorizaciju povećanja biosigurnosnih mjera. Pojašnjava kako postoji, naime 0-1-2-3 kategorija biosigurnosti, a samo svinjogojcima treće kategorije biosigurnosti dozvoljen je promet svinjama, kaže.

“Angažmanom svinjogojaca koji su slijedili upute Ministarstva poljoprivrede, 7.124 objekta u kojima se drže svinje prebačena su državnim sredstvima u višu kategoriju biosigurnosti. Isplaćene su i isplaćuju se naknade za eutanazirane svinje po tržišnim cijenama, pomaže se čak i onima koji nisu imali uredno prijavljen uzgoj svinja”, naglašava vinkovački poduzetnik, član predsjedništva HDZ-a.

Ne propušta Šimić ponoviti kako je Afrička svinjska kuga visokozarazni virus koji se ne prenosi na ljude, ali se dugo zadržava i velikom brzinom prenosi među svinjama. Ističe kako Ministarstvo poljoprivrede već više godina upozorava svinjogojce na opasnost ASK-a u BIH-u, Srbiji, s kojima graniči Vukovarsko-srijemska županija.

“Prvi slučaj potvrđen je 26. lipnja u Posavskim Podgajcima. Dakle, u svega tri mjeseca, eutanazirano je do sada oko 18.000 svinja u 814 gospodarstva što dovoljno govori o opasnosti virusa afričke svinjske kuge. S druge strane činjenica je kako je 10. siječnja ove godine u Hrvatskoj bilo 800 tisuća svinja, a 15. rujna ove godine brojka se povećala na 931 tisuću svinja, što je apsolutni porast od 131 tisuću svinja. Dakle nema mjesta nestručnim kadrovima kao što ste Vi, gospodine Grbin, da šire dezinformacije kao u vrijeme pandemije korona virusa. Svinjogojaca i svinjokolja će uvijek biti u Slavoniji, budite uvjereni da će Slavonija zasjati starim sjajem”, poručuje HDZ-ovac čelniku SDP-a nabrajajući uspjehe svoje Vlade od očuvanja sigurnosti građana kroz COVID, sačuvanih 800 tisuća radnih mjesta, preko premoščivanja strašnih potresa, do kontroliranja energetske krize i inflatornih pritisaka radi kojih je donesen i peti paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu vrijedan 464 milijuna eura, podsjeća Šimić.

“Ja Vas pitam što ste vi učinili, gospodine Grbin, osim što ste pokušali spriječiti ulaz Republike Hrvatske u Schengen?! Vlada RH uspjet će i u borbi protiv afričke svinjske kuge. Empatija prema ljudima, svinjogojcima od Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede te svih nas je ključna, svjesni da njihova poljoprivredna i stočarska gospodarstva, OPG-i, kao i svakom obrtniku i poduzetniku, znače njihovu opstojnost”, apostrofira Petar Šimić.

Obrazlaže kako je zabrana držanja svinja na rok od godine dana do sada najkraći rok u EU, a to je, kaže, uspjeh pregovora ministrice Vučković na europskoj razini u Bruxellesu, jer u drugim državama članicama EU pojavom afričke svinjske kuge rok zabrane držanja svinja, bio je 2-3 godine.

Izgubljena zarada svinjogojcima zbog nemogućnosti držanja svinja godinu dana, bit će isplaćena kroz bespovratna sredstva i pomoći pri obnavljanju svinjogojske djelatnosti, dodaje.

“U 12 mjeseci zabrane držanja svinja moramo iskoristiti mogućnost uređenja objekata za tov svinja te povećati kategoriju biosigurnosti. Vlada RH je osigurala 15 milijuna EUR za potpore obnove svinjskog fonda od čega 7,5 milijuna EUR program potpore svinjogojcima, a 5 milijuna EUR za naknadu gubitka odvezenih svinja na klanje. Angažmanom resornog ministarstva svinjogojci su oslobođeni plaćanja najma državnog poljoprivrednog zemljišta na teret jedinica lokalne samouprave koje će za taj iznos biti obeštećene od Ministarstva poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede, predvođeno ministricom Marijom Vučković, spasilo je svinjogojstvo lobiranjem i pregovorima s EU da se dozvoli daljnji tov i transport svinja s farmi 3. kategorije biosigurnosti. Samo VUPIK – Vukovar tjedno isporučuje 2500 tovljenika, ali spašeni su i svi ostali svinjogojci koji su slušali struku, iskoristili bespovratna sredstva i na svojim farmama povećali kategoriju biosigurnosti na najvišu 3. kategoriju”, iznosi Šimić podatke.

”Svi građani moraju znati da svinjogojci financijski sigurno neće biti oštećeni, a dobivaju mogućnost da bespovratnim sredstvima države dignu kvalitet uzgoja svinja na najvišu 3. kategoriju biosigurnosti. Tako će povećati kvalitetu i sigurnost svinjogojstva u RH”, završio je Šimić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno