19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

Planinari HPD “Cibalia” obilježili Međunarodni dan planina

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Međunarodni dan planina, koji se svake godine obilježava 11. prosinca, planinari Slavonije i sjeverne Hrvatske obilježili su na Papuku, u subotu 9.prosinca. Svi planinari, pa tako i planinari Hrvatskog planinarskog društva Cibalia, mogli su birati između dvije moguće staze, kraće od 2 sata i duže od 5 sati hoda. Na stazu se krenulo iz sela Krajna, općina Čačinci, hodalo se do stjenjaka Rust te dalje do sela Kokočak, odakle se organizirano prijevozom moglo otići nazad do početne točke sela Krajna.

Pohodu se odazvalo tristotinjak planinara iz raznih hrvatskih društava, a društvo su im pravila i tri psa. Vrijeme je bilo lijepo, nešto malo blata, a djelatnici Parka prirode i volonteri Slavonskih planinara odradili su vrhunski posao. Vrhunski posao odradili su također i pripadnici stanica HGSS-a, Hrvatske gorske službe spašavanja, iz Vinkovaca, Orahovice i Osijeka te njihove kolegice liječnice planinarke i kolege planinarski vodiči. Oni su proveli uspješnu reanimaciju 65-godišnjeg planinara iz Osijeka, sa srčanim zastojem te su ga nakon 25-minutne reanimacije predali članovima hitne medicinske pomoći iz Našica, nakon čega je odvezen u bolnicu.

Tako će ovaj Međunarodni dan planina biti zapamćen ne samo po lijepom vremenu, ugodnom planinarenju i druženju planinara, nego i po brzoj i stručnoj intervenciji svih sudionika spašavanja, sačuvanom ljudskom životu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno