- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Prva ovogodišnja predstava dramskog ansambla Gradskog kazališta Joze Ivakića je komedija Što žena umije? Tematizira feminizam i žensku emancipaciju u aktualnom trenutku kruga obitelji sa duhovitim replikama i finom satirom za koju je tekst i dramatizaciju napisala naša Vinkovčanka, ujedno i redateljica Biljana Čakić po istoimenoj humoreski Marije Jurić Zagorke.

„Premijera je večeras, a reprizne su izvedbe 6. / 7. i 26. ožujka i na žalost većeg dijela naših sugrađana, ulaznica za nabrojane izvedbe više nema. Zbog epidemioloških mjera dozvoljeno je samo 30 posjetitelja u kazalištu, pa su planule u roku dva dana što je potvrda da je vinkovačka publika željna izlaska u kazalište, no predstava je u ožujku rasprodana,” potvrdila je Mirela Čikvari iz Marketinga.

Prvi je ovo Zagorkin tekst praizveden u siječnju 1901. godine u Zemaljskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a u podjeli prve koprodukcije vinkovačkog teatra i Gradskog kazališta iz Siska nastupaju Mateja Marušić, Selena Andrić, Vladimir Andrić, Vedran Dakić i Zorko Bagić. Svojevrsna je ovo pomoć sisačkim kazalištarcima čija je zgrada stradala u prošlogodišnjem potresu.

„Autorski tim koji je naporno radio tijekom protekla dva mjeseca je redom Miljenko Puljić potpisnik glazbe, autor scenografije je Davor Molnar uz asistenticu Anamariju Šerbetar, kostimografkinja je Zdenka Lacina s asistenticom Jasminkom Petek Krapljan, a dizajn plakata i programske knjižice potpisuje Mirela Andabak uz videoprojekciju tijekom predstave za koju je bio zadužen Darko Bušnja,” najavila je Čikvari.

Predstava konkurira za kazališnu nagradu Joza pa nije na odmet sretnicima koji su se domogli ulaznice ponijeti sa sobom kemijske olovke i obaviti posjetiteljsku dužnost ocjenjujući u ime publike i ovu izvedbu.

„Tijekom mjeseca na rasporedu su i dvije dječje predstave te Boeing, boeing, a najavljeno je i gostovanje HNK Osijek s predstavom Žene u crvenom. Preporuka je svakako ne čekati zadnji trenutak za kupnju ulaznica jer se pokaže kasno s obzirom na interes koji vlada,”poručuju iz službe Marketinga.

Danas će u kazalištu biti dinamično od jutra jer su, između ostalog, ustupili prostor novim potrebama za stanovnike Banovine.

„Zahvalni smo na prilici što možemo pozvati sugrađane da ponovno pokažu svoju dobru volju i paketima namirnica ili higijenskih potrepština pomognu stanovnicima potresom pogođenog područja. Otvoreni smo danas od 9 do 12 sati,” poručuju vinkovački kazalištarci.

Donacije se prikupljaju u predvorju kazališta nakon čega će Crveni križ Vinkovci proslijediti pakete dalje u potresom stradalu Banovinu.