16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Počast poginulim i umrlim suborcima

Više od autora

- vl promo-


Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Odavanjem počasti poginulim i umrlim suborcima obilježila je u subotu, 4. svibnja svoj dan Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Vinkovci – Slavija.

Udruga je to koja je, prema riječima predsjednika Nikole Markovića, osnovana u prosincu 2018. godine sa željom da se očuva uspomena na 6 poginulih i imena čak 31 branitelja koji su umrli u godinama nakom Domovinskog rata. Stoga je pred Križem domovinske zahvalnosti na Gradskom groblju Marković i pročitao imena svih poginulh i umrlih branitelja Vinkovci – Slavija “jer oni nisu samo broj”. Inače, među braniteljima Slavije nisu bili samo Vinkovčani iz tog dijela grada već, primjerice, i dragovoljci iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske koji su pak mahom podrijetlom Vinkovčani i Slavonci.

U spomen na suborce kojih više nema položili su, nakon molitve, vijence i upalili svijeće, a okupili su se na groblju u Vinkovcima preživjeli suborci i obitelji poginulih i umrlih branitelja. Slijedila su sportska natjecanja i druženje na izletištu u naselju Slavija. “Prvo je to okupljanje nas, preživjelih branitelja iz vinkovačkog naselja Slavija. Udrugu smo i osnovali zato da se okupimo i da ne zabravimo naše suborce koje više nitko ne spominje ili su postali samo brojke u ukupom broju poginulih u obrani naše domovine”, kazao je Marković. Inače, u jesen 1991. u naselju Slavija bilo je stotinjak branitelja koji su držali liniju obrane prema, kasnije okupiranim, selima Marinci i Ostrovo. S vremenom prešli su i na liniju prema Mirkovcima u Maloj Bosni. Udruga humanitarno djeluje, imali su dvije akcije kojima su pomogli obiteljima svojih članova koje žive u teškim uvjetima.

“To nam je misija i za ubuduće”, kazao je Marković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno