Foto: Đuro Karalić/Press 032
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U sljedećih 10 dana Županja će biti u znaku najznačajnije i najstarije manifestacije tradicijske kulture županjskog kraja – 54. Šokačkog sijela. Pokladni jahači izjahali su danas na županjske ulice te najavili kako će, iako u nešto drugačijem obliku, još jednom potvrditi da su istinski čuvari hrvatske tradicijske kulture.

Pod simboličnim nazivom “Inat šokački” uspjeli su se organizatori 54. Šokačkog sijela prilagoditi aktualnim epidemiološkim mjerama, sačuvati kontinuitet i pokazati kako su grad koji iznad svega drži do tradicije svojih predaka. I ove će godine, ali na nešto drukčiji način, pokazati sve ono najbolje i najljepše čime se ponose, bogatstvo običaja i narodnog stvaralaštva, raskoš narodne nošnje.

Tradicionalnim pokladnim jahanjem i uz poštivanje svih mjera, oko 50 konjanika podijeljenih u dvije skupine danas je prodefiliralo ulicama kako bi najavili Sijelo, ali nisu ih dočekali domaćini. Ispred gradske uprave dočekao ih je i pozdravio županjski gradonačelnik Davor Miličević.

“Ovogodišnjim Šokačkim sijelom koje održavamo u specifičnim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa potvrđujemo staru narodnu izreku “Selo može izumrijeti, ali običaji ne”. Održat ćemo sve što smo zamislili, pridržavajući se epidemioloških mjera uz program koji će se održati on line”, istaknuo je gradonačelnik rekavši kako ovogodišnje geslo “Inat šokački” ponajbolje odražava želju Županjaca da se unatoč svemu održi i sačuva ljubav prema običajima i tradiciji.

Kako je rekao predsjednik Konjogojske udruge “Stari graničar” iz Županje Marka Maroševca, prošlih je godina ulicama Županje znalo projahati i više od 100 konjanika, ali je ove godine, u želji da se ispoštuju epidemiološke mjere, pozvano tek pedesetak jahača koji su odvojeno jahali gradskim ulicama.

Ovogodišnje, 54. šokačko sijelo održava se od 6. do 16. veljače pod geslom “Inat šokački” i u online izdanju. Građani će ga moći pratiti u programu elektroničkih medija, na društvenim mrežama, internetskim stranicama Grada, Šokačkog sijela, TZ-a Županja, na velikom LED ekranu na Trgu kralja Tomislava. Prepoznatljivi sadržaji Sijela proteklih su dana vrijedno snimani, bez gledatelja, i bit će emitirani u predviđenim terminima, a među njima je i otvorenje Sijela i izbor Šokačkog cvita. Na uređenoj pozornici kina Mladost snimani su u segmentima i objedinit će se kao cjelovečernji program, a bit će prikazani u petak, 12. veljače, u 21 sat u programu Plave vinkovačke televizije.

U okviru Sijela bit će postavljeno nekoliko izložbi, održat će se radionica tradicijskih glazbala Stjepana Večkovića, neće izostati ni Sijelo pučkih pisaca, Šokački cušpajz, Večer uz tamburu, a bit će proglašeni i najbolje uređeni izlozi.