30 C
Vinkovci
Srijeda, 25. svibnja 2022.

Pod oranicama Vukovarsko-srijemske županije čak 20 posto zemnog plina?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr
Kako trenutno stvari stoje, čak 20 posto ukupne hrvatske proizvodnje čistog zemnog plina, spremnog za puštanje u sustav, vrlo je vjerojatno u ovom trenutku, leži pod oranicama Vukovarsko-srijemske županije, potvrdio je jutros u telefonskom razgovoru nakon sinoćnje objave na našem portalu novosti.hr župan Damir Dekanić.

Informacije su to s kojima raspolaže nakon sastanka od prije desetak dana u Vinkovcima s regionalnim voditeljem istraživanja Jeffom Daviesom, predstavnikom koncesionara kanadske tvrtke Vermilion.

“Prema mojim saznanjima, riječ je o bogatim bušotinama ne samo u Ceriću i Berku, nego u najavi, i u naselju Bokšić prema Iloku. Dio plinovoda već se gradi u Općini Stari Jankovci, a sve će ovisiti o dokumentaciji, točnije o dozvolama s naglaskom na zaštitu okoliša. Očekujem do kraja godine da bi plin, realno, mogao biti pušten u sustav,” rekao je.

Pojašnjava kako ugovorno koncesija kanadske tvrtke podrazumijeva 40% prihoda Republici Hrvatskoj, 40 posto Općini u kojoj je bušotina i 20 posto Vukovarsko-srijemskoj županiji.

“Iako te naknade nisu prevelike, ono što sam pitao i na čemu sam inzistirao je da tvrtka bude registrirana u Općini s najvećim nalazištem koja bi time uprihodila najviše poreza na dobit, a to je već respektabilan iznos. Osobno sam poduzeo i poduzimam niz koraka da to tako bude, no konačna odluka bit će na tvrtki koncesionaru”, kaže vukovarsko-srijemski župan, trenutno najupućeniji čovjek u istraživanja plinskih bušotina na bogatoj slavonsko-srijemskoj crnici.

S rezultatima i mogućnostima realizacije, nakon tri godine istraživanja terena u Ceriću, usmeno je upoznat i načelnik Općine Nuštar koji je, na županov poziv, nazočio sastanku na ovu temu s kanadskim koncesionarom prije par mjeseci.

“Mi željno iščekujemo službenu potvrdu. Daj Bože da to bude bušotina. Prema usmenim najavama sa sastanka, informacije su da je dobra, velika i isplativa te kvalitetnija od onih u susjednoj Mađarskoj i da je izvjesno očekivati puštanje u rad krajem ove odnosno početkom sljedeće godine”, rekao nam je telefonski Hrvoje Drinovac.

Javnost je sinoć dočekala blagonaklono vijest koja bi za Hrvatsku mogla premostiti najavljivanu energetsku krizu. Dozu optimizma posebno je unijela domaćem čovjeku s obzirom na ohrabrujuća nastojanja izravno uključenih aktera, a računajući i na koje novo radno mjesto.

Sudeći prema rečenom, više nego dovoljno bilo bi to, u perspektivi, za potrebe Vukovarsko-srijemske županije, zaključuje župan Damir Dekanić, uvjeren da bi slavonski plin, s obzirom na cijene transporta, mogao uistinu ostati u Hrvatskoj, no završnu riječ, ipak, imat će koncesionar, dodaje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno