Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Vukovaru 1991., izvjestio je osječki DORH.

Prvookrivljenika se tereti da je 22. rujna 1991. u Vukovaru, tijekom oružane agresije JNA i neprijateljskih paravojnih formacija na grad, a nakon što su navedene snage zauzele vukovarsko naselje Petrovu goru i dijelove naselja Sajmište, kao pripadnik TO Petrova gora, protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila, sudjelovao u protuzakonitom lišavanju slobode i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti koji su odvedeni iz njihovih kuća u okupiranom dijelu grada i zatočeni u podrumu kuće u ulici Svetozara Markovića 213 odakle su dovođeni u štab TO Petrova gora u ulici Svetozara Markovića na ispitivanje.

Drugookrivljenika se tereti da je od sredine rujna do kraja listopada 1991. godine u Vukovaru, tijekom oružane agresije JNA i neprijateljskih paravojnih formacija na grad, a nakon što su navedene snage zauzele vukovarsko naselje Petrovu goru i dijelove naselja Sajmište, kao pripadnik TO Petrova gora, protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila, zajedno s drugim pripadnicima TO Petrova gora sudjelovao u nezakonitim uhićenjima i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti koji su se nalazili na okupiranom području, odvodio ih iz kuća i držao zatočene. Nakon što je jedan oštećenik nezakonito lišen slobode i prisilno odveden iz kuće, drugookrivljenika se tereti da je uz prijetnju oružjem, iz podruma sproveo oštećenika do kuće na Negoslavačkom putu gdje je morao s tavana kuće skinuti i sahraniti tijelo nepoznate ubijene osobe, a u trenutku nailaska više pripadnika paravojnih formacija koji su zastali na tom mjestu, radi iživljavanja naredio mu da stane ispred ove kuće licem okrenut zidu, a s rukama na leđima, pa izvadio pištolj i simulirajući strijeljanje iz njega ispalio više hitaca oko njegove glave i tijela, što su prihvatili i ostali i pridružili mu se u pucanju iz svog oružja ispaljujući hice oko njega.

Protiv okrivljenika koji se nalaze u Zatvoru u Osijeku predloženo je produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, navode iz DORH-a.